27 / 04 / 2024

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

Ticaret Bakanlığı konut ve otomobil sektöründeki fırsatçılığın önünü kesmek için harekete geçti. Bu kapsamda bakanlık yeni sistemi için çalışmalarına başladı. 



Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki fiyat artışlarının önümü kesmek için çalışmalarına başladı. Yeni sistemle sıfır araçların stok durumu takip edilecek.

Bu sistem sağlık ve ilaçlardaki uygulanan ürün takip sistemi gibi bir elektronik uygulama ile yapılacak. Otomobil ithal edildiğinde veya fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana süreye kadar takip edilecek. Bu düzenleme ile stokçuluğun önüne geçilecek. Ayrıca ikinci el piyasasına da yeni düzenlemeler gelecek.

Sabah'tan Fatma Göksu'nun haberine göre, otomotiv sektörüne ilişkin getirilen uygulamalarla özellikle 2. el piyasasında fiyatların düşmesini sağlayan Ticaret Bakanlığı yeni bir uygulama için kolları sıvadı.

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

Stokçulukla mücadelede denetim elemanlarının yanı sıra yeni teknolojilerden de faydalanılacak. Bu yeni sistem için bilgi teknolojileri ve yapay zeka daha aktif olarak kullanılacak.

Böylece otomobil sektöründe fahiş fiyat artışlarına sebep olan stokçuluğun önü kesilecek. Ayrıca elektronik satış platformlarının oluşturulması da gündemde.

SÜREÇ NASIL DEVAM EDECEK?

Sıfır araç stoku gerçekleştiren bayiler özel takibe alınacak. Araçlara takip sistemi takılacak. İlaçlarda uygulanan barkod sistemine benzer yeni bir sistem ile sıfır araçlar üretiminden sonra banttan inip müşteriye ulaşana dek tüm aşamalar kontrol altına alınacak.

Bir otomobil ithal edildiğinde veya fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana kadar uygulama üzerinden takip edilecek.

Araç ne kadar sürede bayiye, müşteriye ulaştı gibi süreçlerin hepsi elektronik sistemde bulunacak. Böylelikle stokçuluk yapan bayilere fırsat verilmeyecek.

Sıfır araçta stokçulukla mücadele sürdürülürken diğer taraftan da 2.el piyasasında fiyatları daha da makul seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk yüklenecek.

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

İLAN SİTELERİNE SIKI TAKİP

Araba satışı yapan ilan sitelerine de yeni denetim gelecek. Yeni denetimle otomobil ilanlarında 'Ali Bey'den', 'Fatih Bey'den' 'Memur'dan temiz araç' satılık ifadeleri artık yer almayacak.

İlanda bulunan isim gerçek kişi olacak. Aracını satan kişinin gerçek ismi, soyadı ve telefon bilgileri doğru olacak. Kişinin gerçek veya tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ilan siteleri yapacak.

İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlara ve ilan sitesine cezai müeyyide uygulanacak veya ilana erişim engeli gelecek.

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

AL-SATÇILARA CEZA VERİLECEK

Ayrıca vekaletle bir yakının üzerine kayıt yaptırarak al-sat yapan kişilere de sıkı takip geliyor. Üç araçtan fazla satış yapma sınırını aşanlara da ceza kesilecek.

Konut ve otomobil fırsatçılığına barkodlu takip!

KONUTLARDA DA DENETİM

Denetimler sıfır araçlarla sınırlı kalmayacak ve 2.el araç ve artan konut fiyatları da kontrol altına alınacak. İlan siteleri mercek altına alınacak.

Böylece 2.el için yeni düzenlemeler hayata geçirilecek. Düzenlemeyle ilan sitelerine de sorumluluk verilecek. İlanların gerçek tüzel kişi olmaması durumunda ceza kesilecek.

İlan uygulaması son zamanlarda yüksek fiyat artışıyla gündeme gelen konutlar için de geçerli olacak.

Motorola, uygun fiyatlı Moto G14 modelini tanıttı; İşte özellikleri ve fiyatı

Bunu da gördük! Oyunseverlerin merakla beklediği Marvel’s Spider-Man 2, daha çıkmadan zamlandı!

Koçtaş’ta Simfer 4552 çift camlı midi fırın fiyatı resmen dibi gördü!


Geri Dön