29 / 06 / 2024

Konut yatırımcıları ve gayrimenkul üreticileri için yeşil konut finansmanı önerisi!

Konut yatırımcıları ve gayrimenkul üreticileri için yeşil konut finansmanı önerisi!

Yeşil konut, sağlıklı, enerji verimliliği yüksek doğa dostu yaşam alanı şeklinde tanımlanabilir. Peki yeşil konut finansmanı nedir? İşte detaylar...



Türkiye’de etki yatırımı modelinin gelişmesini ve iyi işleyen bir etki yatırımı ekosisteminin oluşturulmasını amaçlayan Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK) tarafından, 23- 24 Mayıs tarihlerinde “Etki Yatırımı Zirvesini” gerçekleştirildi. 

Söz konusu zirve, Türkiye sınırları içinde ve ötesinde etki yatırımının hızla gelişen ekosistemini keşfetmek ve yeni işbirlikleri kurmak amacıyla fırsatlar sağladı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde zirvenin gündeminde de yer alan 'yeşil konut finansmanı'nı kaleme aldı. 

Konut yatırımcıları ve gayrimenkul üreticileri için yeşil konut finansmanı önerisi!

Prof. Dr. Ali Hepşen,  zirvenin ikinci gününde “Yeşil Konut Finansmanı için Yer Odaklı Etki Yatırımı” temalı panelde konuşmacı olduğunu ancak panele katılamadığını ve konuşmasının detaylarını paylaşmak istediğini belirtti. 

Yeşil ve çevre dostu bir yaşamın teşvik edilmesinin bugünümüz ve geleceğimiz için önem arz ettiğini dile getiren Hepşen, "İklim değişikliği, çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili sorunların çözümüne yönelik faaliyetlerin finansmanı kapsamında önemli olan yeşil finansman kavramı; enerji verimliliğinin arttırılması, biyo-çeşitliliğin ve temiz su kaynaklarının korunması, karbon yutak alanlarının geliştirilmesi, kirliliğin önlenmesi ve toksik atıklardan arındırılmış çevre hazırlanması ile kentsel sürdürülebilirliğin geliştirilmesine katkı sağlamayı hedefliyor" bilgilerini verdi. 

Hepşen, Reel sektörü yeşil dönüşüme zorlamak ve yeşil ekonomik dönüşüm için finansal kaynak sağlamak gibi temel fonksiyonların olduğuna dikkat çekti ve "Bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, yeşil sermaye piyasası araçları, uluslararası kalkınma kuruluşları ve Avrupa Birliği fonları ile kamu kaynaklı krediler yeşil finansmanın çatısını meydana getiriyor… Yeşil finansmanın önemli uygulama alanlarından biri de yeşil konut şeklinde karşımıza çıkıyor…" ifadelerini kullandı.

Konut yatırımcıları ve gayrimenkul üreticileri için yeşil konut finansmanı önerisi!

YEŞİL KONUT FİNANSMANI NEDİR? 

Ali Hepşen, yeşil konutu, sağlıklı, enerji verimliliği yüksek doğa dostu yaşam alanı şeklinde tanımlamanın mümkün olduğunu dile getirdi ve yapımında doğal ve yerel malzemelerin kullanılmasının önemli olduğunu söyledi. 

"Bu sebeple sıhhi ve teknik kurulumlarında yenilenebilir ürünler kullanılıyor. Yeşil konutların finansmanında da bankacılık uygulamalarının aktif şekilde kullanıldığını görebiliyoruz. Özellikle konut ipoteğine dayalı “yeşil finansman” kapsamında enerji verimliliği yüksek, çevreci konutların artmasına ve sürdürülebilir şehirlerin gelişmesine katkı bulunması çok önemli" diye konuşan Hepşen, Türkiye'deki enerji verimliliği yüksek konut sayısını arttırmak için, enerji kimlik belgesi bulunan ve enerji performansı A ve B sınıfı olan konutların finansmanının bu kapsamda değerlendirildiğini söyledi. 

Konut yatırımcıları ve gayrimenkul üreticileri için yeşil konut finansmanı önerisi!

Prof. Dr. Ali Hepşen, "Yurt dışında uygulamalarına bakıldığında (özellikle de Fransa’da) her evin karbon salınım miktarının da ölçümlenmesi, yüksek enerji verimliliğine ve düşük karbon salınım miktarına sahip konutlar için göreli şekilde daha düşük maliyetli konut kredisi alınması söz konusu" ifadelerine yer verdi. 

Yeşil konut finansmanının bir de kredi sağlayıcısı kurum açısından önemli yanları olduğunu aktaran Hepşen, "29 Nisan tarihinde Kamu Gözetim Kurumu “Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) 2’nin Sektör Bazlı Uygulanmasına İlişkin Rehber”lerini görüşe açtı ve raporlamaların ipotek sunan kurumları ilgilendiren tarafı da bulunuyor.

TSRS 2, ilgili kurumlardan ipotekli konutlara yönelik çevresel riskleri (100 yıllık sel bölgelerinde ipotek kredilerinin sayısı ve değeri; hava durumuna bağlı doğal afetler sebebiyle  ipotek kredisinin temerrüde düşmesine ve ödenmemesine atfedilebilen coğrafi bölge bazında toplam beklenen zarar ve temerrüt halinde zarar gibi) raporlamalarını talep ediyor" bilgilerini verdi.

Hepşen, yazısının sonuç kısmında, "Enerji ve su tasarrufunun sağlanması, yüksek verimlilik, sağlıklı yaşanabilir bir çevrenin yaratılması, çevre alanların bio çeşitliliğine katkı ve bunlar karşılığında düşük faizli konut kredisine erişim imkânının sunulması, finansman sağlayıcı kurumların bu döngünün oluşmasına katkı sağlaması herkes açısından oldukça önemli aslında" dedi 

Bu kapsamda, yeşil konut ve finansmanı; finans sektörünün, konut yatırımcılarının ve gayrimenkul üreticilerinin ilgisini çekmek için gerekli ve ekonomik şekilde tercih edilen bir çözüm olmalı. Aynı zamanda desteklenmeli. 

TOKİ'den 22 yılda 1 milyon 365 bin 610 konut!

Japon Uzman Yoshinori Moriwaki 'deprem riski var' diyerek, dört bölgeyi uyardı!

Ortalama ev kirası 15 bin TL'yi buldu! İYİ Parti'den Meclis'e kira artışlarına karşı araştırma önergesi gitti!


 


Geri Dön