29 / 04 / 2024

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!

Konuta yatırımın, enflasyona karşı da dolara karşı da koruma sağladığına dikkat çeken Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, kredi kampanyasının 1.20'den olması halinde en büyük satışların geleceğini belirtti. 



Merkez Bankası’nın, 3.35 trilyon lira büyüklüğe erişen Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) kademeli çıkış planında ilk adım atılırken, düzenlemenin gayrimenkul yatırımlarına etkisi merak konusu oldu. 

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Üyesi olan İrfan Aşçıoğlu, düzenlemenin gayrimenkul yatırımlarına etkisi ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "İnsanlarda konuta da borsaya da arsaya da eğilim olacak. Çünkü şu anda mevduat faizi ile enflasyon arasında negatif faiz var. İnsanlar yatırımlarını enflasyona ezdirmemek için konuta yatırım yapacaktır" diye konuştu. 

Aşçıoğlu, konut yatırımının enflasyona karşı da dolara karşı da koruduğuna dikkat çekti. 

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!

KAMPANYA ÇIKARSA EN BÜYÜK SATIŞLAR GELİR

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; ilk konutunu alacaklara eylül, ekim aylarında beklenen yüzde 1,20 kampanyanın hayata geçirilmesi durumunda satışlarda rekor beklediğine vurgu yapan İrfan Aşçıoğlu, konuttaki talebe vurgu yaptı ve "Doğru alanda doğru projeleri geliştiren markalara, arz sorunundan dolayı ciddi talep var. Beklenen krediler çıkarsa, son yılların en büyük satışlarına şahit olabiliriz" ifadelerine yer verdi. 

Aşçıoğlu, konuya ilişkin açıklamasında, "Şu anda 1,20 konuşuluyor ve 1,20 olursa da rekor kırılacağını düşünüyorum. Bunlar kredilerin verilmesi şartıyla. Çünkü herkes, enflasyonist ortamda yüzde 1,20’den krediyi alır" ifadelerine yer verdi ve deprem gerçeğine işaret ederek, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından İstanbul için bir yasa tasarısı hazırlandığının da altını çizdi. 

Hazırlanan yasa tasarısına İNDER olarak görüşlerini sunduklarına dikkat çeken Aşçıoğlu, Kuzey’e şu anda rezerv alanın konuşulduğunu, merkezdeki yaklaşık 120 bin riskli binanın yıkılması ve oradaki kişilerin kuzeye yerleştirilmesi projelerinin altını çizerek, çok doğru bir adım olduğunu ancak ciddi bir zaman ve bütçe gerektiğini dile getirdi. 

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!

İrfan Aşçıoğlu, Riskli binaların dönüşümünde istenilen mesafenin gidilemediğini vurgulayarak, "Burada hükümet elinden geleni yaptı, çok yasalar çıktı, ancak hak sahiplerinin metrekare alma düşüncesinden dolayı kentsel dönüşümde ilerleyemedik. 5-6 milyon riskli bina var. Hak sahipleri bunu zenginleşme aracı olarak görüyor" şeklinde konuştu. 

Belediyelerin de konuda hassas olduğuna, dönüştürmek istediklerine dikkat çeken Aşçıoğlu, "Burada kamu gücünün devreye girmesi önemli. Hak sahipleriyle anlaşma noktasında. Kamu ve vatandaş el ele vermeli. Ada bazında dönüşüm olmadan biz bunu hızlı bitiremeyiz" açıklamasında bulundu. 

Konut yatırımı enflasyona karşı da dolara karşı da koruyor: 1,20 oranından kredi satış rekoru kırdırabilir!

KONUT FİYATLARI NASIL DÜŞER? 

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı ve İNDER Yönetim Kurulu Üyesi olan İrfan Aşçıoğlu, barınma sorununun da kentsel dönüşümdeki engellerden biri olduğunun altını çizdi ve "İnsanlar maalesef, barınma sorunundan dolayı binalarında oturmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Konuya ilişkin açıklamasında konut projelerinde arz eksikliği olduğuna,i 2018 yılından beri düşüş yaşandığına vurgu yapan İrfan Aşçıoğlu, "Yatırım hevesi, hem inşaat maliyetleri, enflasyon ve kredi maliyetlerinden dolayı sekteye uğradı. Her yıl 600-700 bin konut ihtiyacı olmasına rağmen, üretim her yıl 300-400 bin civarında kalınca fiyat artıyor" ifadelerine yer verdi. 

Maliyetlerin arttığına, bunun yansıtılmadığında ise fiyatların arttığına dikkat çeken Aşçıoğlu, "Fiyat artışından biz de memnun değiliz. Bundan kimse de memnun değil ancak çözümsüz bir noktaya geldik" dedi ve fiyatların düşmesinde arsa payının düşmesinin önemli olduğunu dile getirdi. 

Aşçıoğlu, arsa maliyetlerinde yüzde 50'de kapı açıldığının da altını çizdi. 

Benzin, motorin ve LPG'ye indirim var mı? Dolardaki düşüş akaryakıt fiyatlarını nasıl etkiledi? Son dakika!

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Dikkat! Oldukça önemli! Kira sözleşmesi yaparken...

 


Geri Dön