28 / 07 / 2024

Konut yatırımında finansal tasarruf eriyor mu?

Konut yatırımında finansal tasarruf eriyor mu?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı olan Abdurrahman Yıldırım bugünkü yazısında darbe girişiminin Türkiye'deki etkilerini anlattı. Yıldırım bu girişimin yapılmasının konut alımında başlı başına bir güvensizlik kaynağı olduğunu belirtti.


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Türkiye bir büyük darbe girişimi atlattı. Ordunun büyük kesimi katılmadı ve karşı çıktı. Hükümet, siyasetçiler, halk, medya, karşı çıktı ve Türkiye’de ilk kez bir askeri darbe, girişim olarak yarım kaldı. Sivil siyaset, demokrasi ve Türkiye kazandı. Darbe girişiminde binlerce şehit, ölüm, yaralı verilerek sonuçlandı. Başarısız da olsa Türkiye’de böyle girişimin yapılması başlı başına bir güvensizlik kaynağı, hem yurtiçinde, hem yurtdışında. turizmden konut alımına, portföy yatırımlarından doğrudan yatırımlara kadar “bekleyip görelim” eğilimine yol açıcı bir gelişme.



 Konut yatırımında finansal tasarruf eriyor mu?



- Doların cuma günkü ekstra artışını hemen sıfırlayacağını ve 2.90 seviyesinin altına gerileyeceğini de tahmin etmiyoruz. Ama önce 3’ün altına, sonra 2.90-2.95 bandına düşmesi mümkündür. Olaylar kontrol altına girdiğine göre yerlilerin satışlarını görebiliriz. Bunu son olarak 24 Haziran’da Brexit etkisiyle yaşadık. O tarihte 3’ün üzerine çıkan dolar cuma günü 2.87’yi görmüştü. Son bir yılda 4 kez gerçekleşen bu eğilimin 5. kez kendini tekrarlaması yüksek olasılıktır.


- Ayrıca önlemler de alındı. Merkez Bankası bankalara sınırsız TL likidite desteği verecek. Başta bankacılar olmak üzere hükümet de, darbe girişimi ile ilgili yabancı yatırımcıları bilgilendiriyor. Bu bilgilendirmenin başarı oranı yabancı satışlarının düzeyini belirleyecek. Bankaların dün kendi aralarında toplanarak, bono piyasasını likit tutma konusunda görüş birliğine varması da faizdeki artışı sınırlayıcı etki yapacak.


- Finansal piyasalara gelmeyen ise konut yatırımına gidiyor ki, bunu yapanın bütün finansal tasarrufu erimiş oluyor.




Abdurrahman YILDIRIM/Habertürk


Geri Dön