22 / 12 / 2024

Konuta ödenen KDV geri alınabilir mi?

Konuta ödenen KDV geri alınabilir mi?

"Bankadan konut kredisi kullananlar, mahkemeye başvurup KDV'lerini alabilir" açıklaması ortalığı karıştırdı. Ancak tüketicilerin bilmesi gereken bir husus var, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin'in açıkladığı gibi KDV Kanunu'nda bir vergi istisnası bulunmuyor.




Vatandaşlar ev sahibi olabilmek için konut kredisi kullanıyor. Kredi kullanıldığında 150 metrekarenin altındaki evler için çekilen tutarın yüzde 1'i, 150 metrekare ve üzeri evler için yüzde 8'i kadar KDV ödeniyor. Konu ile ilgili olarak Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin “Kullanılan konut kredisi için bankalar KDV alıyor. Tüketici aldığı daireyi peşin değil de kredi ile alması durumunda tüketici lehine durumlar ortaya çıkıyor. Tüketicilerimiz bunlardan habersiz. Konutunu finansal kiralama yöntemiyle veya sahip olduğu evi teminat göstererek alan tüketiciler KDV'den muaf olduğunu bilmelidir" şeklinde açıklama yapmıştı.


Haberi okuyan çok sayıda tüketici, bu açıklamanın doğru olup olmadığını sorgulamadan ve bu şekilde bir düzenleme olup olmadığını araştırmadan açıklamayı doğru kabul ederek, soluğu müteahhit ve inşaat şirketlerinde aldı. Ortalığı karıştıran açıklamanın ardından tüketicilerin ödedikleri KDV'nin iadesini istedikleri öğrenildi.

Yapılan açıklamaları okuyup doğru kabul eden tüketicilerin atladıkları önemli bir husus var; KDV Kanunu'nda açıklandığı gibi bir vergi istisnası bulunmuyor. Bu konularda Tüketici Hakem Heyetlerine ve Tüketici Mahkemelerine başvurulmasının bir anlamı ve işlevi de yok.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı'nın "Kredi kullanılan konuta ödenen KDV geri alınabilir" şeklindeki açıklamasının yasal bir dayanağı bulunmuyor. Boşu boşuna bu yerler gereksiz yere meşgul edilecek, herhangi bir sonuç da alınamayacak.




Yeni Şafak


Geri Dön