25 / 08 / 2024

Konutlar iş yerine çevriliyor! Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı!

Konutlar iş yerine çevriliyor! Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı!

Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı. Bağdat Caddesi’nde dönüşen çok sayıda konut yer alıyor...



Sektörden alınan bilgilere göre alışveriş caddelerinde kiralara yüzde 300'leri aşan zamlar yapıldı. Diğer taraftan yüksek kira getirisi, pek çok caddede konutların mağaza dönüştürülmesini sağlarken, burada en çok Bağdat Caddesi ön plana çıktı.

Gayrimenkul danışmanlık şirketlerinden Cushman&Wakefield’ın İstanbul Alışveriş Caddeleri Raporu da söz konusu gelişmeye destek olan nitelikte veriler taşıyor. Şirketin Avrupa Yakası’ndaki İstiklal Caddesi ve Nişantaşı, Anadolu Yakası’nda ise Bağdat Caddesi’ni incelediği raporda yer alan verilere göre, üm caddeler toplamında boş olan 86 mağazanın 55’i geçtiğimiz sene kiralandı. 

Üç ana cadde toplamında kiralama işlemleri sırasıyla; 2018'de 139, 2019'da 112, 2020 yılında 128 ve 2021'de 137 oldu. Yüksek talep kira tartışmalarına da neden oldu. 

Konutlar iş yerine çevriliyor! Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı!

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre; Kovid-19 salgınıyla beraber kapalı alanlarda durulmak istenmemesi gibi nedeniyle caddelerin hızla popülerleştiğinin altını çizen  Av. Ali Güvenç Kiraz, “Bağdat Caddesi’nde şu an ana hatta doluluk oranı yüzde 98 seviyesinde. Hatta Bağdat Caddesi’nde daha önce konut olarak organize edilen Noter Sokak gibi yan sokakları ciddi şekilde kafe-bistro ağırlıklı işyerine dönüştürülmüş durumda. Salgın öncesinde belirli günlerde insan kalabalığı artık haftanın her gününe her saatine yayılmış durumda” açıklamasında bulundu. 

Kiraz, fahiş kira yükselişlerine ilişkin de konuştu ve kiralamaların TL'ye döndüğü zaman çok ciddi düşüş yaşandığına, 2018 yılında 105 bin lira olan aylık kiranın 75 bin liraya düştüğüne dikkat çekti. Şu an TÜFE'nin çok yüksek olduğunu aktaran Kiraz, bu sebeple ciddi artış olduğunu belirterek "Bağdat caddesinde bir işyerinin en düşük kirası aylık 50 bin TL. Bu kira bu ay 70 bin TL oldu" diye konuştu. 

Konutlar iş yerine çevriliyor! Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı!

Bölgede mağazası olan kişiler ise, pek çok mülk sahibinin yüzde 300'ü geçen oranlarda zam yapmak istediğini aktardı. Kiraz, bu tartışmaların son zamanlarda çok gündemde olduğunu belirterek, bu durumu fırsat bilen mülk sahiplerinin olduğunu aktardı "Bunun karşılanması mümkün değil ama mahkemeye intikal eden durumlarda hakim bölgedeki rayiç bedelleri dikkate alarak bir artış yapacaktır. Ama bu asla yüzde 300’ü bulmaz. Bu ciddi bir fırsatçılıktır" ifadelerini kullanan Kiraz, "Hakim 10 yılı geçen sözleşmelerde yüzde 20, aşmayanlarda ise yüzde 10 hakkaniyet indirimini zaten kafadan uyguluyor" şeklinde konuştu. 

Tescilli Marklar Derneği Başkanı İzzet Stamati de fahiş kira yükselişlerinden muzdarip olduğunu, AVM'lerde kira konusunun bir şekilde çözüdüğünü ancak caddelerde bunun mümkün olmadığını belirtti. "Hem küçük hem de markaları etkileyen bir takım kira artışları talep ediliyor. Sözleşme bittiğinde yüzde 200-300’lük artış istiyorlar" diyen İzzet Stamati, küçük esnaf için bu durumun çok sıkıntı olduğunu aktardı.

Konutlar iş yerine çevriliyor! Yüksek kira getirisi cadde mağazalarına talebi artırdı!

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu ve “Konut kiralarındaki fahiş artışlar caddelere de yansıdı. Gerçek üstü kabul edilmesi kolay olmayan kira rakamları telaff uz edilmeye başlandı. Burada birincisi tek bir mağaza ile hayatını idame ettiren Ayşe Teyzeyi ayrı tutmak lazım. İkincisi bu sadece markaların meselesi değil. Küçük esnaftan zincir mağazaya kadar perakendenin tüm alanını etkileyen bir artış. Bu fiyat artışları, mutlaka ürün fiyatlarına yansıtılıyor bu da enfl asyonu artırıyor. Bu konuda mülk sahibi ile kiracı arasında çatışma yaratmayacak bir formül bulunması lazım ki o da konut kiraları için getirilen yüzde 25’lik üst sınırın işyerleri için de uygulanması” ifadelerini kullandı. 

Ev sahipleri kiracılardan yasal artıştan fazla zam istiyor! Bütçeye uygun ev bulmak zorlaştı!

Otobüs bileti fiyatlarına günlük zam dönemi! Zamlar durmuyor! Metro, Pamukkale, Kamil Koç 15 Haziran 2022 fiyat listesi!

TOKİ'den ev almak isteyenlere büyük müjde!  22 ilde ucuz konut fırsatı bugün başladı! Sakın kaçırmayın! İşte il il liste

ŞOK Market 15 Haziran aktüel ürünler kataloğu: Bugün ŞOK'ta neler indirimde? İşte 15 Haziran 2022 fiyat listesi


Geri Dön