24 / 12 / 2024

Konutlarda enerji tasarruflu döner kapı kullanılmaya başladı!

Konutlarda enerji tasarruflu döner kapı kullanılmaya başladı!

Metaxdoor markasıyla döner kapı ve kayar kapıda yerli üretim yaptıklarını söyleyen Tuba Arslan, enerji tasarrufu özelliğinden dolayı konutların da artık döner kapı kullanmaya başladığını kaydetti.





Metaxdoor markasıyla döner kapı ve kayar kapıda yerli üretim yaptıklarını söyleyen Tuba Arslan, enerji tasarrufu özelliğinden dolayı konutların da artık döner kapı kullanmaya başladığını kaydetti.


Metaxdoor markasıyla döner kapı ve kayar kapı üretimi yapan ve yerli firmalar arasında pazarda önemli bir paya sahip olan Arslan Yapı, son zamanlarda konutlara yönelikte döner kapı üretmeye başladı.Döner kapının enerji kazanımı sağlayan bir ürün olduğunu belirten Arslan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı E. Tuba Arslan, bir apartmanda döner kapının kullanılmasıyla yıllık 5 konutun ısıtma enerjisine denk bir enerji tasarrufu sağladığını belirtti. Bugüne kadar ağırlıkla, hastane projeleri, AVM’ler, iş merkezleri gibi ticari projelerinde kullanılan döner kapılarının, enerji tasarrufu özelliğinin anlaşılmasından sonra son yıllarda rezidans tarzı konutlarda ve sitelerdeki projelerde tercih edilmeye başlandığını söyleyen Arslan, “Yeni projelerde olduğu kadar eski projelerde de talep alıyoruz” dedi. Arslan, “Özellikle apartman girişinde döner kapılara dönüyorlar. Birçok tanınmış konut projesinde ürünlerimiz kullanır oldu” dedi. Çevreci olarak inşa edilen projelerin de döner kapıları tercih ettiğini ifade eden Arslan, “Konutun ciromuz içindeki payı yüzde 2-3’lerde olsada bu talebin oluşması açısından önemli” yorumunu yaptı. AVM’lerin de enerji tasarrufundan dolayı kayar kapılardan döner kapılara dönüş yaptığını ifade eden Tuba Arslan, “AVM’lerin en büyük problemi birden fazla girişi olması. Onlarda hava sirkülasyonu daha fazla sıkıntı yaratıyor. Isıtma ve soğutma işinde ciddi anlamda enerji kaybı yaşıyorlar. Bunu fark ettikleri noktada da ciddi talepler alıyoruz” diye konuştu. 


Sektöre girişini de anlatan E. Tuba Arslan, ilginç bir metal olan alüminyumu çok sevmesinin kapı sektörüne girmesinde etkili olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Türkiye’nin öncü firmalarından birinde görev yapıyordum. Orada A’ dan Z’ ye bütün ayrıntılarıyla beraber aslında işleyişi tasarımları alüminyumların kullanım şekillerini doğramalar cepheler nasıl yapılırla ilgili ciddi anlamda bilgi sahibi oldum. 2002’de kendi şirketimizi kurduğumuzda ise döner kapı çok yeni bir alandı ve yabancı markaların çok fazla bulunduğu bir sektördü. Eşimin de otomasyona merakı vardı. Biz de burada yerli üretici olarak yeni bir şeyler başlatabiliriz düşüncesiyle sektöre girdik.” Üç kişiyle yaklaşık 24 metrekarelik bir dükkanla iş başladıklarını anlatan Arslan, şu anda 2 bin metrekarede yaklaşık 40 kişiyle çalıştıklarını söyledi. 


Üretimin yüzde 70’ini iharacata ayıracak 


Alüminyum ve cama çok hakim olmalarının mekanik anlamda kendilerine çok büyük avantaj sağladığını ifade eden Arslan, “Yurt dışından da talep almaya başladık. Irak İran Rusya gibi ülkelerin yanı sıra Avrupadan da talepler gelmeye başladı” dedi. 


2010 yılından bu yana ihracat yaptıklarını söyleyen Arslan Yapı Yönetim Kurulu Başkanı E. Tuba Arslan, şu andaki ihracatlarının yüzde 50’sinin Avrupa pazarına, yüzde 50’sinin ise Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiklerini kaydetti. Eski pazarları olan Libya ve Suriye ve Cezayir’e şu anda gidemediklerini ancak yeni pazar olarak Afrika ve Hindistan’ı değerlendireceklerini söyleyen Arslan, “Hala Gana’da projemiz var. Nijerya ve Zambiya’ya kapı vermeye başladık. Hem döner kapı hem de kayar kapıya talep alıyoruz. Bu ülkelerdeki ağırlığımızı artıracağız”dedi. 2015’te üretimlerinin yüzde 40-45’inin ihracata yönelik olduğunu, bu yıl ise oranın artarak yüzde 50-55 civarını bulabileceğini söyleyen Arslan, “Açıkçası önümüzdeki 3 yıl için hedefimiz uluslararası bir şirket olabilmek. Bunun için de ihracat oranımızı bu yıllar içinde yüzde 70’e çıkarmayı amaçlyoruz” diye konuştu.


Merpen altı üretim sorunu var


Döner kapı ve kayar kapı alanında dünyada çok etkili olan firma sayısının 5-6 civarında olduğunu anlatan Tuba Arslan, yerli üretici firmalar arasında pazar lideri konumunda olduklarını söyledi. Ancak pazarda merpen altı sorunun yaygın olduğuna dikkat çeken Arslan, “Kayar kapıda inanılmaz merpen altı üretim var. Çin’den mal getirip satıyorlar” dedi. Sektörde üreticilerin biraz daha kontrol edilebilir olması gerektiğini savunan Arslan, “Çünkü bunlarla ilgili hala oturmuş bir şartnamemiz aslında yok. Bu nedenle merpen altı üretim yapanlar, dışardan çok ucuz fiyata ne olduğunu bilmediğimiz kapılar getiriyor. Kapılarda güvenlik çok önemli olduğu için Avrupa’da kayar ve döner kapılarda yıllık peryodik bakım anlaşmaları yapılır. Çünkü çocuklar yaşlı insanlar engelliler geçiyor. Malesef merpen altı üreticide güvenliği bulmak zor oluyor. Bu kontrölleri hükümetin sağlaması gerekiyor” diye konuştu. Devletin hastaneler ve kamu kuruluşları gibi inanılmaz yatırımları ve inşaatları olduğunu da belirten Arslan, yerli üretimin desteklenmesi için buralarda yerli ürün kullanılması şartı getirilmesi önerisinde bulundu.


Dünya


Geri Dön