01 / 05 / 2024

Konutlarda hava kalitesini arttırma yöntemleri!

Konutlarda hava kalitesini arttırma yöntemleri!

 Ekolojik Yaşam Rehberine göre evin içindeki hava kalitesini artırmak zor değil. Rehbere göre, ağlayan incir yatak odasındaki formal denilen zehiri, kaynana dili ise koridorlardaki benzen maddesini yok ediyor



ÇEVRE sorunlarına sebep olan faktörleri azaltmanın ancak kendi evimizden başlayarak mümkün olduğuna inanan Selen Özarslan Aktarın Ekolojik Yaşam Rehberi isimli kitabı raflardaki yerini aldı. Kitapta evden başlayan yaşam ve tüketim alışkanlıklarını yeniden yapılandıracak önerilerin yanında pratik çözümler de sunuluyor. Evsel atıkların geri dönüşümünden enerji tasarrufuna ve ev temizliğinde dikkat edilecek birçok pratik bilgiyi kitabına taşıyan Aktarın ev içindeki hava kalitesini artırmak için de ilginç önerileri var. HEPA filtreleri, kaya tuzu lambalarının yanında faydalı süs bitkilerinden de yararlanmayı tavsiye eden kitap her mekan için ayrı bir süs bitkisi öneriyor.

Açelya amonyak emer

Ekolojik Yaşam Rehberi kitabında bu konudaki tespitler şöyle:

Sarmaşık sigara dumanını emer

Bitkilerin gece salgıladıkları karbondioksit, gündüz salgıladıkları oksijenden azdır. O yüzden yatak odanızı bitkilerle süsleyebilirsiniz.

Örümcek bitkisi, ağlayan incir ve spatilyum genel olarak evin her tarafında bulunan ve kanser yaptığı bilinen formal denilen zehiri yüzde 50-86 oranında yok eder. Yatak odasına konulması tavsiye edilir.

Spatilyum ve kaynana dili evdeki benzen ve türevlerini yok eder.     Özellikle koridorlara ve az ısıtılan odalara konulmalıdır.

Sokağınızdan geçen otomobiller,     jeneratör ve şohbenler karbonmonoksit üretiminin ana sebebidir. Kurdele çiçeği ve örümcek bitkisi karbonmonoksiti yüzde 96 yok eder. Kurdele çiçeği ayrıca alerji     yapan maddeleri de yok ederek     havayı solunabilir hale getirir.

Açelya amonyak emer. Kasımpatı ise duvarlardaki boyalarda yer alan trikloretilen maddesini yok eder.

Philodendron bitkisi ise tahta eşyaların imalatında kullanılan zehirli maddeleri temizler ve su buharı salarak odanın kuruluğunu engeller.

Sarmaşık ise plastik, deterjan, mürekkep ve sigara dumanındaki     benzen maddesini yok eder.

Spatilyum, peygamber kılıcı ve kaynana dili, kanser yaptığı düşünülen trikloretilen maddesini önler.

Papatya ve palmiye en etkili olanlar

 Evinize 10 metrekarede bir geniş yapraklı süs bitkileri koyun. Bitkiler sadece gerçek hava temizleyicisi olmakla kalmayıp havada bulunan toksinlerin de yüzde 87sini temizler. Yeşil örümcek bitkisi, palmiye, eğreltiotu, sarmaşık, barış çiçeği ve papatyalar ev havasındaki kirlilikleri gidermede en etkili süs bitkileri olarak biliniyor. Bu bitkiler fazla ışığa ihtiyaç duymadığı için evin her odasına konulabilir.
Star


Geri Dön