27 / 04 / 2024

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeyle yıllık 51,6 milyar TL'lik gelir vergilendirilecek!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeyle yıllık 51,6 milyar TL'lik gelir vergilendirilecek!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeyle yıllık 51 milyar 638 milyon 400 bin liralık bir kazancın kayıt altına alınması ve vergilendirilmesi bekleniyor.



AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin etki analizi yapıldı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış analizde, son senelerde dünyada ve Türkiye'de, turizmdeki alternatif konaklama arayışları sonucunda ikincil konutların kısa zamanlı kiralamalar yapılmak suretiyle turistik konuta evrilmeye başlandığı ve turizm sektöründe yeni bir alt kol haline geldiği kaydedildi.

Paylaşılan bilgilere göre yurt dışında da konutların turizm amaçlı kullanımlara ilişkin mevzuat düzenlemeleri olduğu, özellikle İspanya, İtalya, Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri örnekleri masaya yatırıldığında; genel olarak bu ülkelerde turistik amaçlı kiralanan evlerin ve turistlerin bilgilerinin kamu düzenini koruma amacıyla kayıt altına alındığı, vergi potansiyelini artırmaya yönelik düzenlemelerin olduğu ve aykırı durumlarda yaptırımların öngörüldüğü kaydedildi.

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeyle yıllık 51,6 milyar TL lik gelir vergilendirilecek!

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Türkiye'de yaklaşık olarak 30 bin civarında turizm amaçlı kiralanan konut olduğunun tespit edildiği belirtilen söz konusu analizde, şu ifadeler yer aldı:

"Bunun dışında çok sayıda kayıt dışı konut kiralanması yapıldığı da dikkate alındığında, bazı yasal düzenlemeler yapılarak mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi zaruret haline gelmiştir. Bu açıdan 2028 senesi hedefi olan toplamda 90 milyon turist ve 100 milyar dolar turizm gelirine ulaşılabilmesi hedefi doğrultusunda, ülkemizin turizm sektöründe gösterdiği büyük ilerlemenin, turistik konutların da dahil olduğu bir sistemle artış göstererek sürmesi için turizm politikasının belirleyici ve uygulayıcısı olan çalışmalarına hız kesmeden devam eden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin düzenleme gerçekleştirilerek, ülkemizin dünya turizm sektöründeki değişmekte olan turizm trendlerine uyum sağlaması hedeflenmektedir."

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik düzenlemeyle yıllık 51,6 milyar TL lik gelir vergilendirilecek!

KAYIT DIŞI 80 BİN KONUT VAR

İl emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları tarafından şehir ve ilçeler bazında Bakanlığa iletilmiş olan, kısa zamanlı konaklamaya konu konut, apart, rezidans ve benzeri kullanımların adet ve kapasite verileri masaya yatırıldığında toplamda 30 bin 908 adet birimde 425 bin 902 kişinin kayıtlı bir biçimde konakladığı bildirildi.

Aktarılan bilgilere göre, en çok konaklama sırasıyla Antalya'da 5 bin 922 birimde 65 bin 392 kişi, Denizli'de de 2 bin 418 evde 43 bin 333 kişi, Muğla'da 7 bin 543 birimde 77 bin 920 kişi şeklinde kayıtlara geçti.

Bazı şehirlerde ilan sayısının kayıtlı konut sayısından düşük olduğu, bunun sebebinin de kiralamada aracı kurum şeklinde emlakçılar, acentalar ya da sosyal çevre tercih edilmesi olduğu düşünüldüğü kaydedildi. Ayrıca kayıt dışı kullanıma konu yaklaşık olarak 80 bin adet konut olduğu sonucuna varıldı.

Etki analizinde, günübirlik konut kiralama gerçekleştirilen bir web sitesi üzerinden ülke genelindeki ilanlarda bildirilen günlük kira ortalaması sorgusunda 2023 Eylül tarihi için 3 bin 586 Türk Lirası rakamına ulaşıldığı kaydedildi. Bu bağlamda 80 bin konutun 6 aylık (180 gün) kiralandığı varsayıldığında senelik 51 milyar 638 milyon 400 bin TL'lik bir kazancın kayıt dışı ve vergisiz bir biçimde edinildiği görüldü.

Yine verilen bilgiye göre, söz konusu kazancın kayıt dışı olduğu düşünüldüğünde, kazanç sahiplerinin gerçek veya tüzel kişi olup olmadığı, sözleşmelerin yazılı olup olmadığı ve benzeri konularla ilgili olarak kesin veriler bulunmadığından, elde edilecek vergi gelirinin hesaplanamadığı belirtildi.

Söz konusu analizde, "Resmi verilere göre Türkiye'de turizm amaçlı günübirlik kiralanmış olarak yaklaşık 31 bin adet ev bulunmakla beraber, rapor dahilinde açıklanan araştırmalar sonucunda kayıt dışı yaklaşık olarak 80 bin adet evin de faaliyette bulunduğu tahmin edilmektedir." ifadelerine yer verildi.

Emlak sektöründe yeni dönem 1 Kasım'da başlıyor! Bunu yapmayan tapu sahiplerine ceza yağacak!

TOKİ'den Antalya'ya 357 konutluk yeni proje geliyor! 284.2 milyon TL'ye mal olacak!

Hesaplara her ay 5 bin 372 TL, 5 bin 247 TL ve 4 bin 997 TL yatırılacak! Sakın kaçırmayın!


Geri Dön