09 / 01 / 2025

Konutta cayma hakkının koşulları neler?

Konutta cayma hakkının koşulları neler?

Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, tüketici kredisi sözleşmelerinde caymak hangi şartlarda mümkün? İşte detaylar...



Vatandaşların devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, tüketici kredisi sözleşmelerinde belirli koşullarda vatandaşların cayma hakkı bulunuyor. 

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında konut satışlarında cayma şartlarını kaleme aldı. İşte Heper'in 'Cezasız cayabilirsiniz' başlıklı o yazısı...

Tüketiciler alışverişte, kredi kullanımında, abonelik sözleşmelerinde ve hatta konut satışında belli şartlarda cezasız cayma hakkına sahip. İşte cayma hakkıyla ilgili merak edilen detaylar...

EVDE, KREDİDE, DEVREMÜLKTE

Bunların dışında tüketiciler, devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmelerinde, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde, tüketici kredisi sözleşmelerinde ve finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde, 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeden sözleşmeden cayabilir.

KONUTTA SÜRELER

Tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden, ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip. Tüketici, bu süre içinde sözleşmeden cayma hakkını kullandığını satıcıya bildirirse, o güne kadar ödemiş olduğu satış bedelini iade alabilir.

Tüketici, cayma hakkını kullandığını noter aracılığıyla bildirmelidir. Ayrıca sözleşme tarihinden itibaren 24 aya kadar tüketicinin sözleşmeden dönme hakkı var. Ancak bu durumda satıcının bazı masraflar ile tazminat talep etme hakkı doğar. Satış şartı taksitli satış ise bu halde cayma konut devir veya teslim tarihine kadar mümkün oluyor.

Böyle olunca ise satıcı konutun satış veya satış vaadi sözleşmesi nedeniyle oluşan vergi ve harç gibi yasal yükümlülüklerinden doğan masraflar ile sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat ödenmesini isteyebilir.


Geri Dön