29 / 04 / 2024

Telefon, tablet ve bilgisayarlarda 'cayma hakkını kaldıran' düzenleme ertelendi!

Telefon, tablet ve bilgisayarlarda 'cayma hakkını kaldıran' düzenleme ertelendi!

Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için cayma hakkını ortadan kaldıran e-ticaret yönetmeliği 2024'e ertelendi. Peki, bu yönetmelik ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...



Akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için cayma hakkını ortadan kaldıran e-ticaret yönetmeliği  ertelendi.

1 Ekim’de yürürlüğe girmesi beklenen e-ticarette mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde satın alınan üründen cayma hakkına ilişkin Eylül ayında yapılan düzenlemenin yürürlük tarihi 2024 yılı başına çekildi.

Ticaret Bakanlığı’nın mesafeli sözleşmelere dönük yönetmelikte değişiklik yapan yönetmelikte değişiklik öngören yönetmeliği Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

MediaMarkt'ta okula dönüş kampanyası başladı! Laptop ve tabletlerde inanılmaz fırsat! 8 Eylül 2022 fiyat listesi...

Yönetmeliğe göre, cayma hakkının kullanıldığı ürünü iade edebilmek için tüketicinin masraflarını karşılama yükümlülüğünü içeren hüküm, 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe sokulacak.

Mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmelik ile ilgili yönetmeliğin 15. maddesindeki “cayma hakkı istisnaları”na yapılan eklemeyle; İnsansız hava araçları (drone), cep telefonları, akıllı saatler, tabletler ve bilgisayarlar, canlı müzayede şeklinde müzayede ile akdedilen sözleşmelerde cayma hakkının kullanılamayacağı hükmü ile belirtilen malların montajı veya montajına ilişkin hükümler satıcı veya yetkili servis tarafından monte edilmesi veya montajının yapılması yürürlüktedir. Tarih de 1 Ocak 2024’e çekildi.

En ucuz 10 akıllı telefon! Bu listeye bakmadan sakın telefon almayın! İşte 7 Ağustos 2022 fiyat listesi...

“Aracı hizmet sağlayıcı” olarak tanımlanan e-ticaret sitelerine ilişkin Yönetmelik’in 9 ve 10’uncu maddeleri ile yapılan düzenlemeyle satıcının teslimat masraflarının ve ürün bedelinin tüketiciye iade edilmesinden tedarikçi ile birlikte müştereken sorumlu olması, Cayma hakkının kullanılması, 1 Ocak 2023 yerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Aynı yönetmelikle mesafeli sözleşmeler yönetmeliğinin 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle tüketicinin cayma hakkının kullanılmasına ilişkin bildirimine ilişkin düzenleme de 1 Ekim yerine 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Peki, bu yönetmelik ile ne amaçlanıyor? İşte cevabı...


Geri Dön