30 / 04 / 2024

Konutta derin kriz: 10 metrekarelik bir daire 610 Euro'ya kiralandı!

Konutta derin kriz: 10 metrekarelik bir daire 610 Euro'ya kiralandı!

Fransa’da konut sıkıntısında kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Öyle ki, emlakçılar 10 metrekarelik bir daireyi 610 Euro'ya kiralandığını belirtiyor.



Konutta kriz son dönemlerde çoğu ülkenin kabusu haline geldi. Bu nedenle ülkeler için en önemli konulardan biri de konut arz talep dengesinin sağlanması konusu. Son dönemde Fransa’da yükselen enflasyon sebebiyle konut fiyatları da kontrolsüz bir biçimde arttı. Öyle ki, Paris’te 10 Paris’te 10 metrekarelik bir daire 610 Euro'ya kiraya verildi.

Fransa Ulusal Emlak Federasyonu (Fnaim) 650 üyesiyle gerçekleştirdiği anketin verilerini yayımladı. Artı33.com'un haberine göre, Fnaim, Emlak acentelerinin yarısının stoklarında kiralık mülk sayısı 10’dan az olduğu kaydetti. Emlakçıların ellerinde mülk sayısının azalması ülkede konut krizinin olacağının göstergesi olduğu söylendi.

"610 EURO'YA KİRAYA VERDİK"

Emlak arama platformu olan PAP.fr 2022 yılına göre yüzde 15 daha az kiralık daire olduğu kaydetti.

PAP.fr Başkanı Corinne Jolly, “Paris’te kiralık bir stüdyo ilanı için adaylardan ortalama 116 e-posta bağlantısı geliyor" dedi. En küçük evlerde en uygun kiralarda rakamlar daha da çılgın boyutlara ulaştığını belirterek, "Geçen hafta Paris’te 10 metrekarelik bir daireyi 610 Euroya kiraladık” diye ifade etti. 

Konutta derin kriz: 10 metrekarelik bir daire 610 Euro ya kiralandı!

"KONUT SIKINTISI BİTECEK GİBİ DEĞİL"

Emlak uzmanı Beanstock, kiralık ev arayan kişilerin işlerinin oldukça zor olduğunu ifade ederek “Konut sıkıntısı bitecek gibi değil. Bir haftadan daha kısa sürede 763 kişi kiralık daire için başvurdu” dedi.

Fransa’da Virgil tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, Başkent Paris’te 40 metrekarelik bir ev satın almak için senede ortalama 100 bin Euronun üzerinde kazan kazancınızın olması gerekiyor.

“KONUT BULMAK ZORLAŞTI"

Paris’te kiraların yüksek olması sebebiyle Başkent’te oturan orta ve dar gelirli aileler banliyölere göç ediyor. Paris’te kiralık ev bulmak için gerekli koşullar da zorlaştı. Fransa Başkanı Elisabeth Borne geçen hafta konutta arzın yetersiz kaldığı bölgelerde, tüm vatandaşların eve erişimini kolaylaştırmak istediğini dile getirdi.

EVSİZ SAYISI KATLANIYOR

Öte yandan Fransa, Almanya, İngiltere ve Belçika başta olacak şekilde Avrupa'nın pek çok ülkesinde yükselen yaşam maliyetlerinin yol açtığı "uygun fiyatlı konut sıkıntısı" ve "sosyal konut eksikliği" nedeniyle sokaklarda yaşamak zorunda kalanların sayısı her geçen gün katlanıyor. 

Abbe Pierre Vakfının Şubat ayında yayımladığı rapora göre Fransa'da 4,1 milyon kişi, kötü barınma koşullarında hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Fransa'da 330 bin evsiz var ve yaklaşık 14,8 milyon kişi barınma problemi yaşıyor. 

Aynı vakfın 2019 senesindeki raporda sokaktaki her 4 reşit evsizden birinin çocukken devlet himayesinde bulunduğu tespit edildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) verilerine göre, Fransa'da 1.990 çocuk sokaklarda kalıyor. 


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önceden iptal etmişti! İkizdere'deki kıyım için tekrar kollar sıvandı!

Türkiye’de evler çok ucuz ama yabancıya! Dar ve orta gelirlilerin ev sahibi olması neredeyse imkânsız!


Geri Dön