27 / 12 / 2024

Konutta doğru yatırım nasıl yapılır?

Konutta doğru yatırım nasıl yapılır?

Konut yatırımı ince eleyip sık dokunulması gereken bir yatırım. Herkesin hayatında belki de bir kez konut sahibi olduğunu düşünürsek, bunun önemi daha da iyi anlaşılır. Doğru yatırım için 6 adımı derledik.



Yatırım yapmak ne yazık ki Türkiye’de hâlâ büyük lüks. Yatırım yapma imkânı olup da doğru yatırımı bulabilmek ise daha büyük bir lüks. Zira inşaat özellikle de konut sektörünün büyümesiyle beraber herkesin aklında aynı soru var. Nereye yatırım yapalım? Öyle ya, herkesin bir “Buraları eskiden dutluktu” hikâyesi ve bu hikâyede mutlaka bir pişmanlığı vardır. İşte size doğru yatırım için 6 temel adım;


1- Bildiğiniz veya en az 5 yıldır takip ettiğiniz lokasyona yatırım yapın. Siz siz olun, hiçbir firmanın pazarlama stratejilerine, hiç kimsenin tavsiyelerine kulak asmayın. En az 5 yıldır bildiğiniz bir lokasyona yatırım yapın. Samsun’da yaşıyorsanız ve İstanbul’la ilginiz yoksa sadece İstanbul projeleriyle ilgili duyumlarınızla hareket edip İstanbul’da değil yatırımınızı Samsun’da yapın.


2- Yatırım miktarınızı doğru belirleyin. Belirsizlikler coğrafyası olan ülkemizde yatırımı doğru yapabilmek için ilk ve en büyük şart ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı belirlemektir.


Krediler sadece oranlarıyla değil maliyetleriyle de olması gereken bandın üzerinde. İçinde bulunduğumuz siyasal ortamdan dolayı da kredi oranlarının makul seviyeye inme olasılığı çok düşük.


Bugünlerde yatırım yapmanın en sağlıklı yolu elinizde bulunan paranın 2/3’ünü harcayarak bir yatırıma girmek. Her zaman bir B planını akılda tutmak gerektiği için elinizdeki paranın asla tamamını konuta yatırmayın. Unutmayın bugünler peşin alımlar için pazarlık payının çok yüksek olduğu zamanlar! Eğer bu para sadece peşinatı ödemeye yetiyorsa kalan miktar için müteahhit firmayla senet karşılığı veya onların önereceği anlaşmalı bankalardan piyasaların altında olan ve altında kalacağı garanti olan oranlarla anlaşma yapın.


3- Topraktan bir projeye giriyorsanız mutlaka markalı projelerden alım yapın ve o firmanın geçmişini araştırın! İnşaat sektörünün en büyük sorunlarından biri denetim mekanizmasının olmayışı. Ne projenin yapım aşamasında ne de pazarlama ve reklam faaliyetlerinde aklıselim bir denetim uygulanıyor. Hal böyle olunca da ‘SATTIKÇA YAPARIM’ mottosuyla özellikle konut sektörüne atılmayan işadamı kalmıyor.


Bir firmanın güvenilirliğinin ve gücünün yaptığı reklamlarla değil, geçmişiyle anlaşılabileceğini unutmayın. İnşaat firmalarının en az son 5 yılda yaptıklarına bakın. Soruşturun, internetteki forumları okuyun. Hepsi mutlaka yüzde100 doğru değildir ama yine de hâlâ en güvenilir kaynak bu.


4- Önce oturabileceğiniz evi alın! Kira ödemenin genlerimize işlendiği bir toplumda ev sahibi olmak büyük lüksken bir de oturabileceğimiz bir evi almak daha büyük lüks. Ancak yine içinde bulduğumuz coğrafyanın oynak ekonomik ve siyasi koşullarına bakarsak, hem kira ödeyip hem de bir yatırım yapmaya çalışmak neredeyse akıldışı. O yüzden yapılabilecek en mantıklı şey gerekirse küçülerek gerekirse konforunuzdan taviz vererek kendi evinizde oturmaya çalışmak. Yatırımınızı önce kendinize, ailenize, hayatınıza yapın. Oturduğunuz ev kendinizin olmadan yatırım yapmayın. Unutmayın batıya gidildikçe metrekareler küçülür, doğuya gidildikçe artar. Doğudan gelen ruhu koruyarak batı mantığıyla yaşamak hem en kârlısı hem en güvenlisi.


5- Takipte kalın! Projenize karar vermeden önce de sonra da satış ofisinde ve şantiyede takipte kalın. İnşaatın gelişimini birebir gözlemleyin. Sorular sorun, cevaplar için ısrarcı olun. Satış kararından önce, projenin bağlı bulunduğu belediyeden bir soruşturma yapın.


6- Tüketiciyi Koruma Yasası’nı unutmayın! Yeni yasayla beraber ruhsatı alınmamış projelerde maketten satış yasak. Topraktan satışı gerçekleşen projelerde satış gerçekleştikten sonra 14 gün içinde cayma hakkınız var. Alım yaparken ne imzaladığınıza çok dikkat edin. Küçük puntolarla hazırlanan sözleşmeleri iyice okuyun ve imzalamadan önce mutlaka bir avukata danışın.


250 binin altında altı proje


İstanbul’daki proje sayısı her geçen gün artıyor. Bu büyük şantiyede proje bazında metrekare fiyatları 2 bin TL’den 37 bin TL’ye kadar çıkıyor. Üstelik metrekare fiyatları hesaplamasında da evin duvardan duvara metrekare ölçümü değil asansör boşlukları, merpen boşlukları, teraslar hatta zaman zaman otopark ve ortak alanlar bile var. Metrekare bazında fiyatların bu kadar değişiklik gösterdiği zamanlarda da en az bulunan proje cinsi hem metrekare bazında hem de özellikleri açısından her kesim için ulaşılabilecek projeler. Lüks segmentte oluştuğu söylenen arz fazlasına inat bazı projelerde hala ulaşılabilir fiyatlar var. Her ne kadar bu fiyatlar sadece 1+1 evlerde olsa da hâlâ yatırım değeri açısından çok kıymetli. İşte bu nadir projelerden size bazı örnekler;



Konutta doğru yatırım nasıl yapılır?




Cumhuriyet/ Ceren KUMBASAR


Geri Dön