01 / 05 / 2024

Konutta KDV indirimi sonrası Anadolu'da konut fiyatları uçacak! İşte evlerin en çok prim yapacağı iller

Konutta KDV indirimi sonrası Anadolu'da konut fiyatları uçacak! İşte evlerin en çok prim yapacağı iller

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile konutların net 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı 1 Nisan'dan itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek. Söz konusu düzenleme sonrası Anadolu'da konut fiyatları uçuşa geçecek.



İNŞAAT MALİYETİ METREKAREDE 7 BİN 500 LİRAYI BULDU

Bugün metrekarede bir inşaatın yapım maliyeti 6 bin 500 lirayla 7 bin 500 liraya yaklaştı . Bu da yüz metrekare dairenin yapım maliyetini 750 bin lira yapıyor. Buna finans maliyeti de koyduğumuzda 1,5, 2 milyon lira geliyor. İnşaat sektörü maliyetleri düşürecek adımların hükümet tarafınfan acilen atılmasını bekliyor. Bunun için de demir, çimento gibi esas yekünü tutan ürünlerden alına KDV oranlarının düşürülmesi bekleniyor.

ALT GELİR GRUBU İNSANLARIN EV ALMASI HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR

Eskiden arsa metrekare fiyatları üzerinden KDV düzenlemesi varken bir milyonluk konut için yüzde 1 alınıyordu. Anadolu’daki arsa metrekare değerleri düşük olduğu için yüzde 1’den çoğunluğu değerlendiriliyordu. Orada ödenen KDV oranı 10 binken şu anda 80 bine çıktı. Çünkü yeni düzenlemeyle artık arsa rayiçleri üzerinden değil, konut metrekare fiyatları üzerinden 150 metrekare ve alt konutlarda KDV oranı yüzde 8 olarak sabitlendirildi. Hesaplama yöntemi olarak kolay, sadeleştirme anlamında güzel bir hareket oldu ama Anadolu’da bu, konutların fiyatlarının artacağını gösteriyor. Alt gelir grubu insanların ev alması zaten her geçen gün zorlaşıyor. Bunun ama en büyük sebebi hem alım gücünün düşmesi hem de inşaat maliyetlerindeki aşırı artışlar. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön