30 / 04 / 2024

Konutta metrekare yasası!

Konutta metrekare yasası!

Hazırlanan yeni İmar Kanunu ile konut satışlarında brüt ve net metrekare farkı ortadan kalkıyor. Yapılan düzenlemeye göre, artık projede yer alan metrekare ile tapudaki rakam birbirinin aynı olacak. İşte konutta metrekare yasası..



Konutta metrekare yasası!

Hazırlanan yeni İmar Kanununa, konutta metrekare kargaşası da dahil ediliyor. Konut satın alan tüketicilerin sıklıkla karşılaştığı metrekare sorununun bu kanun ile çözülmesi amaçlanıyor.


Bilindiği üzere, konutta net metrekare evin süpürülebilir alanını ifade ediyor. Brüt metrekare ise net metrekareden yüksek bir rakam olup; bu alana bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilir.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi konut satışlarında brüt ve net metrekare farkı yeni İmar Kanunu’na eklenecek bir madde ile ortadan kalkıyor. Bakan Erdoğan Bayraktar “Artık projede yer alan metrekare ile tapudaki rakam birbirinin aynı olacak” dedi.


Yapılacak yasal düzenleme ile artık projede, satışta ve tapuda evin net metrekaresinin kullanılacağını belirten Bayraktar, “Özellikle yabancılar gelip daire alıyor 180 metrekare deniyor. Eve gidince 80 metrekare çıkıyor. ‘Sana garaj verdim, bodrum verdim, bahçe verdim’ deyip yanıltıyorlar” dedi. 


Bayraktar ayırca; vatandaşların sık sık bu konuda sorunla karşılaştıklarını belirterek, projede görülen metrekare ile evin gerçek metrekaresinin birbirinden çok farklı olduğunu söyledi. Bayraktar, “Farklı metrekareleri kaldıracak bir çalışma yapıyoruz. Evin net metrekaresi neyse, belediyeden öyle geçecek, satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak” dedi. 


Evin metrekaresi nasıl hesaplanır?


Geri Dön