27 / 04 / 2024

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL'yi aştı!

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL'yi aştı!

İnşaat maliyetlerindeki yükseliş ve sınırlı arz karşısında talebin yüksek olması ev fiyatlarını yükseltiyor. Konutta metrekare birim fiyatı da ilk defa 5 bin TL'nin üstüne çıktı.



Ev fiyatlarındaki artış rekora koşuyor. Pandeminin ve döviz kurlarındaki yükselişten sonra inşaat maliyetinde yaşanan büyük yükselişle konut arzının azalması fiyatların artmasına neden oluyor. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; Merkez Bankası’nın Eylül 2021 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 35.5, reel (enflasyondan arındırılmış) olarak da yüzde 13.3 yükseliş olduğunu ortaya koyuyor. Yüzde 35.5’lik bu yükseliş, bütün zamanların rekorunu getirdi.

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

AYDIN, MUĞLA FARKI

Konut fiyatlarındaki yükseliş İstanbul’da yüzde 32.6, Ankara’da yüzde 30.9 ve İzmir’de yüzde 34.8 seviyesinde olurken, salgın sonrasında gözde olan yazlık bölgelerin zirvedeki yeri değişmedi. Yükselişte ilk sırada yüzde 53.7 ile Aydın, Muğla, Denizli bölgesi bulunuyor. İkinci sıraya yüzde 45.9 ile Diyarbakır, Şanlıurfa bölgesi yerleşti. Yazlık bölgelerden Antalya, Burdur, Isparta bölgesi ise yüzde 44.6 artış ile üçüncü sırada oldu. 

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

SIFIR EVDE ANKARA

Merkez Bankası’nın Yeni Konutlar Fiyat Endeksi de rekora ulaştı. Birinci el konutları raporlayan endeks, Eylül ayında yüzde 43.54 artışla bütün zamanların zirvesini gördü. Yeni konutlarda fiyat yükselişinin ilk sırasında  Ankara  bulunuyor. Ankara’da sıfır konutların fiyatı yüzde 46.5 yükselirken, bu rakam İzmir’de yüzde 39.3 ve İstanbul’da yüzde 39.1 oldu.

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

ORTALAMA METREKARE İSTANBUL’DA 7.528 LİRA

Konutta metrekare birim fiyatları da ilk defa 5 bin Türk Lirası'na ulaştı. Merkez’in verilerine göre, Türkiye'de eylül'de ortalama metrekare fiyatı 5 bin 11 TL oldu. Bu veri, Türkiye’de 100 metrekare bir konutun fiyatının ortalama 501 bin 100 TL olduğu anlamını taşıyor. İstanbul’da metrekare fiyatı ortalama 7 bin 528 TL'ye ulaşırke, İzmir’de 6 bin 76 TL, Ankara’da ise 3 bin 631 TL seviyesinde seyrediyor. 

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

HENÜZ MALİYETLERİN TAMAMI YANSIMADI

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, konut üreticilerinin, projelerdeki maliyetlerin tamamını yansıtmadığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: 

“Son iki yıl içinde başlamış ve devam eden konut fiyatlarındaki artışlar yüzde 20-30 aralığında seyrediyor. Özellikle demir, çimento ve beton gibi temel girdi maliyetleri eskiye dayanan projelerde, bu seviyelerde makul bir fiyat artışı var. Ancak fiyatları son iki yıl içinde normalin üzerinde yükselen arsa, çimento, demir gibi girdi maliyetlerinden dolayı, yeni projelerdeki fiyat artışı yüzde 60’ların üzerinde gerçekleşecek.”

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

UCUZU DA PAHALISI DA ZAMLANIYOR

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibindencom’un ilan verileriyle hazırlanan ‘sahibindex Konut Piyasası Görünümü’ raporunda konut arzı düşerken talepte yaşanan yüksek artışın fiyatların yükselmesine neden olan bir etken olduğunun altı çizildi. Hem lüks hem de ucuz konut fiyatlarındaki yükseliş hızının arttığına dikkat çekilen raporda, “Ucuz konutlardaki fiyat artışlarının lüks konut fiyat artışlarının gerisinde kalması ucuz konutların daha kolay satılmalarına sebep olduğu söylenebilir” ifadelerine yer verildi. 

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

YAZ SEZONUNU BEKLEMEYE BAŞLADILAR

Muğla, Kovid-19 salgını başladığından itibaren hem yerli hem de yabancının gayrimenkulde gözdesi oldu. Bu durum fiyatlarda da görüldü ve Muğla son 1.5 senedir fiyat yükselişinde zirveyi kimseye kaptırmıyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Temsilciliği Başkanı Sevil Ece Gümüş Kapar, şu anda bölgede alım talebinin hala sürdüğünü vurgulayarak, “Dövizdeki hareket ile birlikte fiyatlar tekrar yukarı doğru hareketlendi. Fiyat yükselten ev sahiplerimizin sayısı oldukça fazla. Yaz sezonunu beklemek için mülklerini ilandan çekenler oluyor” diye konuştu.

Konutta metrekare fiyatı 5 bin TL yi aştı!

Konut fiyat endeksi yüzde 35,51 artışla rekor kırdı!

Dövizdeki artış konut sektörünü nasıl etkiliyor?

Konut satışlarında 1 milyon barajı aşıldı!

2021 Ekim'de 137 bin 401 konut satıldı!


Geri Dön