23 / 12 / 2024

Konutta yeni dönem! 5 yıllık kontratla kiralanacak

Konutta yeni dönem! 5 yıllık kontratla kiralanacak

Dar gelirli vatandaşlar için konut seferberliği başlatan kamunun ardından özel sektör de devreye giriyor. Proje kapsamında devlet arazisinde geliştirilecek konutlar, 5 yıllık kontratlarla kiralanabilecek. Konutların devlete teslim süresi ise 18 yıl olarak belirlemiş oldu.



Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı bir temada düzenlenen GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nin 17'ncisi gerçekleştirilmekte.

Bu sene "Rota Yeniden Oluşturuluyor" mottosuyla düzenlenen zirve kapsamında AA muhabirine açıklamalarda bulunan Kalyoncu, gayrimenkul sektöründe yeni bir rota oluşturmak istediklerini kaydederek, bunu da özel sektör, kamu, yerel yönetimler, mimarlar, şehir planlamacılar ve değerleme firmaları gibi tüm paydaşlarla yapmayı hedeflediklerini açıkladı.

Gayrimenkulün çok disiplinli bir alan olduğunu dile getiren Kalyoncu, 4T prensibiyle (teknoloji, tasarım, tabiat, toplum) hareket ettiklerini ifade etti.

Kalyoncu, bugün zirvede Avrupa'nın en büyük gayrimenkul şirketi Bonovia'nın Üst Yöneticisi (CEO) Rolf Buch'un yer aldığını, Asya'nın en büyük gayrimenkul yatırım fonlarından yöneticilerin, New York Belediye Başkanı'nın özel kaleminin ve dünyanın dört bir yanından katılımcıların olduğunu söyledi.

MIPIM, Cityscape ve Expo Real gibi gayrimenkul ve şehir düşüncesine yön veren bazı buluşmalar olduğuna değinen Kalyoncu, "Biz de diyoruz ki, 'İstanbul da bu merkezlerden birisi olsun. Doğru uygulamalarımızı, kabiliyetlerimizi bütün dünya ile buradan paylaşalım ve burayı bir uluslararası buluşma noktası haline getirelim' diyoruz." şeklinde konuştu.

"DÜNYADA 2050'YE KADAR 1 MİLYAR YENİ KONUT ÜRETİLECEK"
Mehmet Kalyoncu, Türk müteahhitlere yurt dışından ciddi talep olduğunu, dünyada üretim noktasında ciddi bir kriz yaşandığını, Türkiye'nin kritik altyapısını en doğru zamanda tamamladığını belirterek, "Türk yapı endüstrisi sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde dahi pazarı olacak. Endüstrimiz kendisine pazar seçecek noktaya geldi. Çünkü dünya tıkandı." açıklamasında bulundu.

Kalyoncu, Dünya Bankası rakamlarına göre 2050'ye kadar 1 milyar adet konut üretileceğini öngördüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyada kentleşme hiç olmadığı kadar hızlı. Kilometrekarelerce alan biyoçeşitliliğini kaybederek kentleşiyor. Bunun çok doğru bir şekilde ele alınması, kaynakların doğru değerlendirilmesi lazım. Bu tabii ki doğru ellerde şekil buldukça mümkün olur. Bu büyük ölçekte iş yapabilecek ülkelerin başında geliyoruz. Bizim artık proje seçmemiz lazım, ülke seçmemiz lazım, pazar seçmemiz lazım. Öncelik kendi menfaatimiz olmalı. Bulunduğumuz konumun farkında olarak bunları yapmalıyız. Dünyada fark oluşturabilecek noktaya geldik. 1 milyar adet yeni konutu bu sektör üretecek. Bunu nasıl yaptığınız çok önemli. Dünyaya en hasar verecek şekilde yapmalıyız. Barınma ihtiyacını hepimiz görüyoruz. Akılla ve vicdanla bu üretimi doğru şekilde planlayabiliriz."


Geri Dön