22 / 12 / 2024

Konya Ovası Projesiyle 100 bin hektar toprak suya kavuşacak!

Konya Ovası Projesiyle 100 bin hektar toprak suya kavuşacak!

Başbakan Erdoğan, ''Ülkemizin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi tamamen bittiğinde bir milyon 100 bin hektar toprağı ilk defa suya kavuşturmuş, 1,5 milyon nüfusa içme suyu temin etmiş, yılda 3 milyar kilovat saat enerji üreti




     Erdoğan, Konya Mevlana Meydanı'nda düzenlenen, aralarında Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı'nın da bulunduğu yatırımların toplu açılış törenine katıldı. 

     Konuşmasını Konya Büyükşehir Belediyesi Mevlana Sanat Merkezi'nde dezavantajlı bireylerce el emeği ürünü olarak üretilen ve üzerine semazen figürü bulunan yeşil bir kaşkol ile yapan Erdoğan, konuşmasına Konyalıları selamlayarak başladı. 

     Konuşmasına ezan dolayısıyla bir süre ara veren Başbakan Erdoğan, vatandaşların sloganlarına el sallayarak karşılık verdi. 

     Soğuk havaya rağmen meydanı dolduran vatandaşları teşekkür eden Erdoğan, yarın Hazreti Mevlana'nın vuslatının 739. yılının yadedileceğini anımsatarak, Konya'nın bu yıl da dünyanın dört bir yanından önemli misafirleri ağırlayacağını, Mevlana'nın manevi atmosferinde Konya'nın misafirlerini bağrına basacağını söyledi. 

     ''Mevlana'nın 7,5 asır öncesinden yaptığı davete, 'Gel, ne olursan ol yine gel' davetini icabet eden binlerce, on binlerce misafir Konya'dan dünyaya sevgi, barış ve hoşgörü mesajlarını iletecek'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti: 

     ''Konya 7,5 asır öncesinde olduğu gibi bugünde bir merkez haline geldi. 7,5 asır önce Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapan, Mevlana ve onun gibi nice ilim insanına, irfan erbabına, gönül dostuna evsahipliği yapan Konya bugün de dünyada sevginin, barışın, hoşgörünün merkezi konumuna yükseldi. Bu kadim başkente, bu kadim Selçuklu başkentine hizmet etmek bizim için iftihar vesilesidir. Hazreti Mevlana'nın, Hazreti Sadreddin Konevi'nin, merhum hocamız Tahir Büyükkörükçü'nün, merhum hocamız, Konya Milletvekili, eski başbakanlarımızdan Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın şehrine hizmetkar olmak bizim için gurur vesilesidir. Her zaman yanımızda olan ahde vefası, cömertliğiyle, cesaretiyle her zaman bizi destekleyen Konya'ya, Konyalı kardeşlerimize, vatandaşlarımıza eser üretmek, hizmet üretmek bizim için büyük bir şeref vesilesidir.'' 

     

     -''Konya'nın asırlardır beklediği, hayalini kurduğu proje'' 

     

     Başbakan Erdoğan, iktidarda bulundukları 10 yıllık sürede Konya'ya 10 milyar liralık yatırım yaptıklarını, Konya'yı adeta bir ilim merkezi olmasına yaraşır şekilde, tarihte olduğu gibi bugün güncellediklerini anlatarak, 10 yıl içinde Konya'ya Karatay Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi'ni kazandırdıklarını, Konya'da üniversite sayısını 4'e yükselttiklerini anlattı. 

     Erdoğan, ''Bu bir ufuk, bu bir anlayış meselesidir, yaklaşım meselesidir. Neyi, nerede, ne zaman, kiminle yapacağınızı anlamak bilmek, her yiğidin karı değil, bu AK Parti kadrolarının karıdır'' dedi. 

     Ankara ve Eskişehir'den sonra yüksek hızlı trenle tanışan üçüncü kentin Konya olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: 

     ''Bu bizim Konya'ya verdiğimiz önemin en güzel ifadesidir. Biz, görevi devraldığımızda, 2002'de Konya'da 168 kilometre bölünmüş yol vardı, on yılda 711 kilometre bölünmüş yol inşa ettik Konya'da. Yollarıyla konutlarıyla, okulları, üniversiteleriyle, hastaneleri, adalet saraylarıyla, barajlarıyla, sanayisiyle, ticaretiyle Konya'yı adeta yeni baştan inşa ettik. İşte bugün de Konya'ya yine çok büyük eserler kazandırıyoruz. Konya'nın asırlardır beklediği, hayalini kurduğu bir projenin bugün resmen açılışını yapıyoruz. Konya Ovası'nı suyla buluşturacak, Konya Ovası'nın susuzluğuna son verecek, Mavi Tünel ve Bağbaşı barajlarını tamamladık ve bugün burada açılışını gerçekleştiriyoruz. 

     Biz göreve geldiğimizde Konya Ovası Projesi'ni tamamen unutulmuş, tozlu raflara terk edilmiş halde bulduk. GAP ve Doğu Anadolu Projesi'yle Konya Ovası Projesi'ni yeniden ele aldık. Bir eylem planı oluşturduk ve çalışmalara hız verdik. Konya ülkemizin alan olarak en büyük illerinde biri ancak su kaynakları son derece kısıtlı. 1819 yılında yaklaşık 200 yıl önce Konya topraklarının bu susuzluğunu gidermek için ilk girişim yapıldı, maalesef başarısız oldu. 1871'de 1872'de ve 1880'de çeşitli teşebbüsler oldu, bunlar sonuçsuz kaldı. Sultan 2. Abdülhamit döneminde çalışmalara devam edildi, fakat netice alamadı. Bizden önceki hükümetler de bu işi tamamlayamadı. 2004 yılında biz bu projeyi yeniden ele aldık. Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel'in ihalesi 1996 yılında 400 milyon dolara yapılmıştı, kamulaştırma ve diğer ilavelerle bu rakama 550 milyon dolara kadar varıyordu. Biz, projeleri revize ederek, yeni stratejiler geliştirerek, yeni tünel açma uygulamaları yaparak maliyeti düşürdük. Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel 2006 yılı sonunda 390 milyon liraya yani 217 milyon dolara ihale edildi. Bu iki yatırımı neredeyse yarı fiyatına mal ettik.'' 

     

     -''Su hayattır, medeniyettir''- 

     

     Başbakan Erdoğan, yer altında dev bir köstebek gibi çalışan tünel delme makinesiyle daha uygun fiyata ve kısa sürede işlerin tamamlandığını anlatarak, Konya Ovası'ndan Akdeniz'e akıp giden suların önüne Bağbaşı Barajı'nı inşa ederek, bu suyu Mavi Tünel'e yönlendirdiklerini söyledi. 

     Konya havzasına yılda 414 milyon metreküp su aktarılacağını, bu suyun 100 milyon metreküpünün içme ve kullanma suyu olarak, kalanının da sulama projelerinde kullandırılacağını ifade etti. 

     Bu tesislerle Konya ve Karaman'da 2 milyon 320 bin dekar tarım arazisinin sulanacağını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: 

     ''Elbette Konya'nın suya hasreti tek bir baraj ve tünelle bitmiyor. Konya Ovası Projesi kapsamında Derebucak ve Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nı da tamamladık. Bu barajdan Gembos Tüneli ile Beyşehir Gölü'ne oradan da Konya Ovası'na yılda 135 milyon metreküp su veriliyor. Beyşehir-Suğla-Apa kanalı diye bilinen 68 bin 558 metre uzunluğundaki bu kanalı 2011'de toplu açılışın yaptığımız 111 tesisle hizmete sunmuştuk. Suğla depolaması vasıtasıyla Konya Ovası'na yılda 100 milyon metreküp su iletiliyor. Bu tesisi de yağmurlu bir günde vatandaşlarımızla yerinde hizmete açmıştık. 

     Mavi Tünel de dahil olmak üzere Konya Ovası Projesi kapsamında yaptığımız yatırımlarla Konya Havzası'nı toplam 649 milyon metreküp suya kavuşturmuş oluyoruz. Su hayattır, su medeniyettir, suyunuz yoksa hayat tehlikede. Suyunuz yoksa medeniyetten nasibinizi alamamış olursunuz. Çünkü temizlik imandandır, temizliğin de tek ilacı sudur. 

     Projenin tamamı 14 sulama, 3 içme suyu, 1 enerji olmak üzere 18 yatırımdan oluşuyor. Türkiye yüzölçümünün yüzde 8'ine hitap eden bu proje aynı zamanda sulanabilir tarım arazilerinin de yüzde 13'ünü kapsıyor. Ülkemizin GAP'tan sonra en büyük sulama yatırımı olan Konya Ovası Projesi tamamen bittiğinde bir milyon 100 bin hektar toprağı ilk defa suya kavuşturmuş, 1,5 milyon nüfusa içme suyu temin etmiş, yılda 3 milyar kilovat saat enerji üretiyor olacağız. 

     Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı hafta başında 12.12.2012'de 112 yatırım kapsamında açılacaktı. Bakanımıza dedim ki Mavi Tünel ve Bağbaşı Barajı'nı Konya'da Konyalı kardeşlerimle birlikte açacağım ve Şeb-i Arus öncesinde bugün bu açılışları gerçekleştiriyoruz. Konya'ya selam, yola devam.'' 

     Toplamda 404 milyon değerinde eser, hizmet ve yatırımı bugün toplu açılışla Konya'ya kazandırdıklarını belirten Erdoğan, açılışı yapılacak bazı eserler hakkında da bilgi verdi. 


AA


Geri Dön