03 / 05 / 2024

Konya Şeker, nisanda Angus çiftliği kuruyor!

Konya Şeker, nisanda Angus çiftliği kuruyor!

Geçen yıl bünyesindeki dokuz şirketi Anadolu Birlik Holding çatısı altında toplayan Konya Şeker, farklı alanlarda yeni yatırımlara hazırlanıyor



Bugüne kadar şeker ve şeker ürünleri alanında başarılı işlere imza atan Holding, et, süt, enerji ve eğitim sektörlerine de yatırıma hazırlanıyor. Holdingin et alanındaki yatırımı ise Sezen Aksu'nun porsiyonunu 300 dolara yediği kamuoyuna yansıyan Angus tipi sığır çiftliği kurmak olacak.

Çiftçi üretici birlikleri, uğraladıkları zararlar nedeniyle uzun yıllar devlete yük olan

Kurumlar olarak görüldü. Ancak 1953 yılında kurulan Konya Şeker, bu genellemeyi bozan bir başarı gösteriyor. Son yıllarda yaptığı yatırımlarla dikkati çeken Konya Şeker, son 10 yılda cirosunu yüzde bin 351 artırarak bugün 1 milyar TL ciroya sahip bir şirketler grubu haline geldi.


Bu dev yapıyı ileriye taşıyabilmek için yılbaşında holding yapısına geçen Konya Şeker'in yeni ismi Anadolu Birlik Holding oldu. Bu oluşumda büyük katkısı olan Anadolu Birlik Holding Başkanı ve aynı zamanda Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, tüm dünyada yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen Anadolu Birlik Holding şirketleri büyümesini, 2010'da sürdüreceğini söylüyor.

Geçen yılı yeniden yapılanma olarak geçirdiklerinin altını çizen Konuk, bu yıl birçok yeni yatırıma imza atacaklarını dile getiriyor. Şirket et i üretiminden elektrik üretimine kadar bir çok alanda yatırım yapmak için kolları sıvamış. Ayrıca üniversite kurma yönünde de çalışmalar yürütülüyor. Recep Konuk yeni yatırımları ve hedefleri anlattı:

Anadolu Birlik Holding'in başarısının altında yatan sır nedir?
Recep Konuk: Biz ülke tarımının kalkınması, tarımsal sanayinin geliştirilmesi ve özellikle de dünya ile rekabet edebilmek için vizyoner projeler hayata geçirdik. Ortaklarımızın ürünlerini değerlendirmek amacıyla yatırım yaptık. Her atık bizim için başka bir işin hammaddesi oldu. Örneğin; pancarın buharından meyve, küspesinden enerji üretiyoruz. 

Anadolu Birlik Holding şirketleri geçen yılı nasıl geçirdi?
Konuk: Geçen yıl bizim için yeniden yapılanma, yeni projeler ve stratejiler üretme yılıydı. Ama yılı yine büyüme ile geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

Bu yeni projeler neler ve ne zaman hayata geçirilecek?
Konuk: İlk olarak et entegre tesisi kurma düşüncemiz var. Onunla bağlantılı olarak hemen ardından süt entegre tesisi kuracağız. Bizim aslında Şeker Süt isminde bir kuruluşumuz var. Ama onu büyütmek yerine, ayrı bir şirket kurmayı planlıyoruz. Bunların yanı sıra Angus çiftliği oluşturma projemiz de bu yıl içinde hayata geçecek başka bir işimiz olacak.

Şu Sezen Aksu'nun bir porsiyonunu 300 dolara yediği ve günlerce konuşulan Angus'tan mı bahsediyorsunuz?
Konuk: Evet, Aksu'yla Türkiye duydu. Ancak biz yurt dışından bin 370 tane hayvan seçtik. Nisan ayı gibi getirip Konya'da bir Angus çiftliği kuracağız. Ayrıca bir biogaz tesisi çalışmamız var. Fabrikamızın atıklarını değerlendirmek için kuracağımız bir tesis olacak. Fabrikamızdan çıkan buhar sayesinde kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Şimdilik bunu fabrikada kullanıyoruz. Ancak daha büyük kapasitede elektrik üretip satma projemiz de var.

Eğitim alanında da yatırım yapmayı planlıyoruz. Bir üniversite kurma düşüncemiz var. Özellikle ziraat, genetik ve profesyonel yöneticilik alanlarında fakültelerin bulunduğu bir üniversite olacak. Kendi çalışanımızı kendimiz yetiştirmeyi planlıyoruz.

Var olan yatırımları geliştirme projeniz var mı?
Konuk: Tabiî ki var. Örneğin gıda kategorisinde yeni ürünler geliştiriyoruz. Türkiye'de şekerin şansında sıkıntı yaşarsak şekeri ürün olarak nasıl satabiliriz sorusuna karşılık gelen ürünlere bakıyoruz. Yani hammaddesi şeker olan tüm ürünlerle ilgili çalışmalarımız var. Yakın zamanda lokum ve helva çıkaracağız. Pancar, dört yılda bir ekilen bir ürün. Çiftçilerimiz bu arada bölgede en iyi yetişen ürün olan patates ekiyorlar. Biz de onların patatesini alarak dondurulmuş patates işine girdik 2008 yılında. Pratiko markasıyla ürettiğimiz dondurulmuş patatesleri büyük fast food zincirlerine veriyoruz. Burada yakın zamanda dondurulmuş gıda işine girme niyetimiz var. Et ve süt üretim tesislerinin gelişmesiyle hazır yemek fabrikası kurmayı planlıyoruz.

Sizin fabrikadan çıkan buharı soğutmak için kurduğunuz bir seranız vardı. Onu büyütme niyetiniz var mı?
Konuk: Evet domates ve son olarak da muz üretimi yaptığımız 5 bin metrekarelik bir seramız var. Şimdi bunun 10 katı büyüklüğünde yaklaşık 50 dekarlık bir alanda yeni sera kurmayı planlıyoruz. Bizim çiftçilerin danalarını bıraktıkları bir kreşimiz var. Belli bir ücret karşılığında bu danalara bakıyoruz ve her ay bakım ücretini düşerek hayvan sahibine süt parası veriyoruz. Şimdi de Tosunbank'ı kuracağız. Çünkü et üretim tesislerinde biz her gün bin inek kesmeyi düşünüyoruz. O yüzden bunu yapmak zorundayız.

Dünyayla yarışta öne çıkacak önemli yatırımları gerçekleştirdiklerini söyleyen Konuk yurt dışındaki pek çok şirket tarafından da takip edildiklerini belirtiyor. Yurt dışından bir şirket satın almak ve İMKB'ye açılmak yönündeki sorularımıza ise Konuk şu şekilde yanıt verdi:

"Kaynağa ihtiyaç duyuyorsanız İMKB'ye açılırsınız. Biz zaten tabanın katıldığı sermaye yapısıyla yapılanmış bir kuruluşuz. Gelirlerin halkla buluşmasında sıkıntımız yok. Yeni kaynağa ihtiyaç duyulduğunda böyle bir şeyi düşünebiliriz ancak. Yabancı şirket satın alabilme kabiliyetindeyiz ve görüşmelerimiz de söz konusu."

Önce hayal kuruyor

Recep Konuk görüşmemiz sırasında pek çok alanda yatırım yapacaklarını söyledi. Ancak bu yatırımların ne kadarının gerçekleşebileceği yönünde kafamızda soru işaretleri oluştu. Göreve geldiği 1999 yılında bu kadar tesisi kuracaklarını ve devasa bir büyümeyi sağlayacaklarını ifade ettiğinde de insanlann bunu ihtiyatla karşıladığını söyleyen Konuk bu konudaki soru işaretlerine ilişkin olarak "Ama bunlar bizim aklımızda olandı. Hayal kuramıyorsanız projelendiremez ve hayata geçiremezsiniz" diyor. Bugüne kadar yaptıkları yatırımı kendi öz sermayeleriyle gerçekleştirdiklerini dile getiren Konuk, 11 yılda yaklaşık 550 milyon TL'lik yatırım yapıldığını anlatıyor.


Dünyayla yarışta öne çıkacak önemli yatırımları gerçekleştirdiklerini söyleyen Konuk yurt dışındaki pek çok şirket tarafından da takip edildiklerini belirtiyor. Yurt dışından bir şirket satın almak ve İMKB'ye açılmak yönündeki sorularımıza ise Konuk şu şekilde yanıt verdi:

"Kaynağa ihtiyaç duyuyorsanız İMKB'ye açılırsınız. Biz zaten tabanın katıldığı sermaye yapısıyla yapılanmış bir kuruluşuz. Gelirlerin halkla buluşmasında sıkıntımız yok. Yeni kaynağa ihtiyaç duyulduğunda böyle bir şeyi düşünebiliriz ancak. Yabancı şirket satın alabilme kabiliyetindeyiz ve görüşmelerimiz de söz konusu."

Holding bünyesinde 9 şirket var

Anadolu Birlik Holding bünyesinde 9 şirket var. Bu şirketlerden en büyüğü Konya Şeker. Bu şirket çatısı altında iki tesis bulunuyor. Konya Şeker Fabrikası ve Çumra Şeker Entegre Tesisi. Bu iki tesiste toz ve küp şeker üretiminden çikolataya, bonbon şekerinde arı yemine kadar pek çok ürün bulunuyor. Çumra'daki tesislerin içinde sıvı şeker ve biyoethonel fabrikalarının yanında fidan üretim merkezi ve seralarda bulunuyor. Konya Şeker bünyesinde Türkiye'nin en büyük yem fabrikası ve Seydibey tarım ürünleri işleme entegre tesisleri de bulunuyor. Holding'in ihracat yapan şirketlerinden biri Konya Şeker. Diğer bir şirket ise damla sulama boru üretimi yapan Panplast. Şirketin bünyesinde patates yem, un üretimi yapan şirketlerin yanında süt ve süt ürünleri üreten şirketleri de bulunuyor. Bunlar; Beta,Çumpaş, Korunay Sigorta, Şeker Süt, Çumsan, Panek, Panagro AŞ.
Fatoş Bozkuş/Ekonomist

Geri Dön