05 / 05 / 2024

Kooperatif nasıl işler?

Kooperatif nasıl işler?

Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını iş gücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım amacıyla kurulan teşkilatlara kooperatif deniyor. Peki, kooperatif nasıl işler?



Kooperatif nasıl işler?


Kooperatif ; tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardım, dayanışma ve kefalet suretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli ortaklıklara  deniyor.


Kooperatifler Kanunu'nda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na  verilecek ana sözleşmenin onaylanması ve kuruluşa izin verilmesini müteakip, kooperatif merkezinin bulunduğu yerin ticaret siciline tescil ve ilan olunması ile tüzel kişilik kazanıyor.


Kooperatifler ortak ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaç ve istekleri müşterek sahip olunan ve demokratik olarak kontrol edilen bir işletme yoluyla karşılamak üzere gönüllü olarak bir araya gelen insanların oluşturduğu topluluklara kooperatif deniyor.


Kooperatifler, ana sözleşmelerinde de belirtildiği üzere kuruldukları amaçlara göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin, kredi kooperatifleri, tarım kooperatifleri ve herkesin daha çok duyduğu mesken kooperatifleri..


Kooperartiflerin kurulabilmesi için en az 7 ortak tarafından kurulmuş olması gerekiyor. Kooperatif olabilmek içinse bir diğer gerekçe kooperatif ana sözleşmesi imzalamak olarak karşımıza çıkıyor. Kooperatif ana sözleşmesinde doldurulması gereken bazı zorunlu alanlar yer alıyor. Kooperatif ana sözleşmesinde doldurulması zorunlu olan alanlar aşağıda yer alıyor;


Ana sözleşmede doldurulması zorunlu alanlar: 

 * Unvan, merkez, süre ve ilk genel kurul toplantısına kadar görev yapacak yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile ilgili bölümlerin doldurulmuş olması,

 

* Sermaye ve paylarla ilgili 7. ve 8. Maddelerdeki boş kısımların kurucu ortak sayısına bağlı olarak doldurulmuş olması,


* Ana sözleşmelerin son sayfasında yer alan ve kurucuların Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik Numarası., Tabiiyeti, sermaye taahhüdü, ödediği sermaye ve imza bölümlerinin doldurulmuş olması gerekiyor. 


Kooperatiflerinin ana sözleşmelerinde unvan, süre, merkez ve sermaye değişikliğine ilişkin işlemler yapılabiliyor.



Kooperatif ana sözleşmesi nereden alınır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön