21 / 05 / 2024

Körfez Barbaros Mahallesi TOKİ'den umudu kesti!

 Körfez Barbaros Mahallesi TOKİ'den umudu kesti!

Taşınması gündemde olan Körfez Barbaros Mahallesi ile ilgili düşünülen "ev karşılığında ev" projesinden vazgeçildi. Belediye Başkanı Baran, "Mahalleli üste para vererek ev almak istemiyor" dedi.



Taşınması gündemde olan Körfez Barbaros Mahallesi ile ilgili düşünülen "ev karşılığında ev" projesinden vazgeçildi. Mahalle sakinleri  TOKİ  tarafından yaptırılan konutların bitmesini beklerken, Başkan İsmail Baran, projeden vazgeçildiğini açıkladı 


17 Ağustos 1999 deprem felaketi, 22 Temmuz 2002 Akçagaz patlaması ve sonrasında kaldırılmasına karar verilen Körfez Barbaros Mahallesi için dönemin belediye başkanı Yunus Pehlivan, TOKİ ile görüşüp yeni bir proje üretmişti. Yeni projeye göre TOKİ'nin Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde yaptıracağı dairelerin 196'sı alınarak mahalle sakinlerine verilecekti. Mahalle ise TOKİ'ye kalacaktı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu bölgeden mahalleli için 196 adet konut satın aldı. Mahalle sakinleri yıl sonunda tamamlanacak olan TOKİ evlerini bekliyordu. Ancak beklenen olmadı. Kötü haber Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran'dan geldi. Baran, "Mahalleli üste para vererek ev almak istemediği için bu proje sonlandırıldı" dedi. 

Baran'ın kendi adlarına karar verdiğini öğrenen mahalleli öfkeli. 


EKİNCİ DÖNEMİNDE ALINDI


Yıllar önce kaldırılmasına karar verilen Barbaros Mahallesi için dönemin belediye başkanı Yunus Pehlivan, TOKİ ile görüşüp bir formül üretmişti. Formüle göre TOKİ'nin Yavuz Sultan Selim Mahallesi'nde yaptıracağı dairelerin bir kısmı bu mahallenin istimlâki için kullanılacaktı. Mahalle ise TOKİ'ye kalacaktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu bölgeden mahalleli için 196 adet konut satın aldı. 



PROJE ARTIK YOK MAHALLELİ TEPKİLİ


Mahalle sakinleri ise, aralık ayında tamamlanacak olan TOKİ evlerini bekliyordu. Geçtiğimiz yıl bakanlıktan gelen görevliler mahalleliyle ön toplantı yapmış ve pazarlık için tekrar gelme kaydıyla Ankara'ya geri dönmüşlerdi. Ancak bu kez sorunlu haber, Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran'dan geldi. Baran, "Mahalleli üste para vererek ev almak istemediği için bu proje sonlandırıldı" dedi. 


Başkan İsmail Baran, "Şimdi Kabakoz bölgesinde parsel birleştirme çalışması yapılıyor. Aynı imar tadilatı Barbaros Mahallesi'nde de yapılacak. Böylelikle mahalleli rahat edecek. Ev karşılığında ev projesine halk sıcak bakmadı. Zamanında Yunus Pehlivan'a ben sakinlerin böyle bir projeyi istemeyeceğini söylemiştim. Fakat o beni anlamamıştı. Pehlivan, mahalledeki toplantılara beni bu projeye karşı olduğum için götürmezdi" dedi. 


0 EVLER NE OLACAK?


Çevre ve Şehircilik Bakanlîğı tarafından bölgenin istimlâki için kullanılmak üzere alınan 196 adet ev ile Barbaros Mahallesi'nin akıbeti ise bilinmiyor. Öte yandan bölge sakinleri, beklemedikleri bu gelişmenin ardından birkaç kez İsmail Baran'ın kapısını çaldıklarını, ancak cevap alamadıklarını belirten mahalle sakinleri bu günlerde bir toplantı organize etmeyi ve durumu Bakan Fikri Işık'a anlatmayı düşünüyor. 


BAKAN SAHİP ÇIKMIŞTI


Mahallenin kaderiyle ilgili konuya müdahil olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, milletvekilliği döneminde, bölgenin bu sorunuyla yakından ilgilenmiş ve TOKİ ile ilçe belediye başkanını görüştürüp konunun çözüme ulaşmasını sağlamıştı. Bölge halkı, çıkmaza giren konuyla ilgili olarak yeniden Bakan Işık'ın kapısını çalacak. Barbaros Mahallesi, yapılmak istenen parsel birleştirme işinin oyalama taktiği olduğunu ve bölgede yaşayanların haksızlığa uğratılması için yapıldığını söylüyor. 


RANT İDDİASI DA VAR


Muhalefet partileri ise bölgede yaşanan imar tadilatının birilerine rant kapısı açmak için düşünüldüğünü savunuyor. Son belediye meclisinde de gündeme gelen konuyla ilgili olarak CHP'Iİ avukatlar belediyeye dava açmaya hazırlanıyor.


Kocaeli






Geri Dön