22 / 11 / 2024
fuzul

Körfez'de Türk inşaat yatırımları azalacak mı?

Körfez'de Türk inşaat yatırımları azalacak mı?

Katar krizi Türkiye’deki yatırımcıları endişelendiriyor. Türkiye’de hız kazanan müteahhitlik sektörünün Körfez'de inşaat projelerinin askıya alınmasıyla yavaşlaması bekleniyor.




Bahreyn, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya ve Malpler’in Katar’la olan ilişkilerine son vermesi ekonomiyi değiştiriyor. Türkiye’nin Katar’a destek vermesi Körfez ülkelerinin Türkiye ile ticari ilişkilerine olumsuz yansıması bekleniyor. 


Körfez ülkeleri, Türkiye’deki yatırımlarını arttırken Türkiye’nin de bu ülkelere başta müteahhitlik olmak birçok alandaki yatırımları ve ihracatı da hız kazanmıştı.


Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) Haziran 2017 Sektör Raporu yayınlandı. Raporda özellikle son 10 yılda inşaat malzemeleri sanayi için çok önemli bir pazar haline gelen Körfez ülkelerindeki kriz öne çıkan konular arasındaydı. Türkiye’yi de içine alan Katar krizinin inşaat malzemesi ihracatını olumsuz etkileyeceğine yer verildi. 


İMSAD raporunda Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik işlerinde üç ana büyük pazarı bulunduğuna işaret edildi. İşte rapordaki bazı açıklamalar: 


- Bunlardan ilki Rusya ve Türki Cumhuriyetleri’dir ve son yıllarda bu pazarlarda sıkıntı yaşanıyor. Bir diğer önemli pazar Kuzey Afrika ülkeleri. Bu ülkelerde de Arap baharı ile yaşanan gelişmeler ve ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle alınan işler yavaşlamıştır. Üçüncü büyük pazar ise Körfez ülkeleridir. Bu pazarda da Katar ile diğer Körfez ülkeleri arasında önemli bir kriz yaşanıyor.


- Krizin kısa zamanda aşılma olasılığı da görülmemektedir. Körfez ülkeleri Türkiye’nin de Katar ile ilişkilerini ve desteğini en aza indirmesini talep etmektedir. Krizin sona ermemesi halinde bu ülkelerde alınacak yurtdışı müteahhitlik işlerinde önemli bir gerileme yaşanması kaçınılmaz olacak. Katar’a ihracat ise giderek daha zor ve pahalı hale geldi. Bu nedenle Katar’dan talep olsa dahi bu ülkeye aynı ölçüde inşaat malzemesi ihracatı yapmak mümkün olamayabilir.


- 2017’nin ilk beş ayında yurtdışında alınan müteahhitlik işleri proje sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 52’den 48, proje tutarı ise 4.47 milyar dolardan 3.61 milyar dolara indi. Gerek öncelikli pazarlardaki koşullar, gerekse ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle yurtdışı müteahhitlik işleri sınırlanmaya devam ediyor.



Cumhuriyet


Geri Dön