03 / 05 / 2024

Kosova Sultan Murat Koleji’nin açılışı yapıldı!

Kosova Sultan Murat Koleji’nin açılışı yapıldı!

Türkiye ve ABD’deki işadamlarının yardım ve desteğiyle yaptırılan Kosova'da Kosova Sultan Murat Koleji’nin açılışını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu gerçekleştirdi..



Mehmet KOÇAK- Kosova - 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığını ilan eden ve nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Kosova’da Türk yatırımcıların ilgisi ve sayısı her geçen gün artıyor. Yatırımlar sadece üretim ve inşaat sektörü ile sınırlı kalmıyor; sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda da ortak projeler üretiliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bir önceki Kosova ziyaretinde Merkezi İstanbul’da bulunan Kosova Medicine Hospital Kalp Hastanesini hizmete açmıştı.


Başbakan Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle açılışını yapmayı planladığı  Türkiye ve ABD’deki  Müslümanların yardım ve desteğiyle yaptırılan Kosova Sultan Murat Koleji’nin açılışını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu birlikte yaptılar.


Her iki bakanın konuşmaları önemli mesajlar taşıyordu. Tarihin derinliklerinden gelen dostluk ve kardeşlik hukuku ile ortak tarih ve kültür değerlerinin yaşanması ve yaşatılması için ortak bir eğitim çalışması başlatılması gerektiğine vurgu yapıldı. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ konuşmasında, “Açılış yapmak güzeldir ancak eğitim veren bir okulun açılışını yapmak hepsinden güzeldir. Çünkü buradan geleceğimiz olan gençlerimiz yetişecekler. Kosova’da kendi inanç ve milli kimliğine sahip eğitimli nesiller yetiştirecek bu okulun açılışını yapmak beni memnun etmiştir. Bu gerçekten hareketle okulların sayısı önemli olduğu gibi bu okullardaki ve eğitimin kalitesini artırmak o derece önemlidir. Bizim gönlümüzde Kosova’nın ayrı bir yeri var. Biz aynı inanç paylaşan tarih ve kültür gibi ortak değerlerimizin yanında akrabalık bağlarımız var. Sizi hiç unutmadık bundan sonra da hep yanınızda olmaya devam edeceğiz” dedi.


Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise konuşmasında, “Ben de Trakyalı bir kardeşinizim. Şunu bilmenizi isterim ki; Kosova acı içindeyken biz mutlu ve huzurlu değildik. Çektiğiniz acıları biz de içimizde, kalbimizin derinlerinde hissettik. Sizin acınız bizim acımız, sizin sevinciniz bizim mutluluğumuzdur. Tek arzumuz; geçmişteki acıların tekrarlanması Kosova halkının yarını bugünden daha iyi olsun diliyorum. Karşılıklı yardımlaşma çerçevesinde sürdürülen sosyal, kültürel  faaliyetlerin yanında eğitim hizmetlerinin de devam ediyor olmasını görmek beni mutlu etmiştir. Yıllarca inkar edilen milli kültür ve baskı altında tutulan inanç ve kültür değerleri bağımsızlık ilanıyla yeniden kazanılmış değerlerdir. Bu değerleri yaşamak ve yaşatmak ve korumak ancak gelecek nesillere bu değerlerin anlamı ve önemini öğretmekle mümkün olabilir. Ayrıca bu topraklarda Türk ve Kosova bayraklarının birlikte yan yana dalgalanmasına vesile olan  Türk yatırımcılarını görmek beni mutlu etmiştir” dedi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR


Sultan Murat Koleji Mütevelli Heyet Başkanı Zulkarneyn Vardar ise, yoğunluğu nedeniyle açılışa beklendiği halde katılamayan ancak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nu açılışı yapmak üzere görevlendiren Başbakan Erdoğan’a teşekkür etti. Her iki bakana açılış ve konuşmalarından ötürü duyduğu memnuniyeti belirten Zulkarneyn Vardar, kolej hakkında şu bilgileri verdi.


“Okulun eğitime hazır hale getirilmesi üç yılı aldı. Ben yıllar önce ailesi Türkiye’ye göç eden Kosovalı bir Arnavut ailesine mensubum ve Türk vatandaşıyım. Amerika’da 1999 yılında faaliyete gecen ‘Miraj Islamic Scholl’ okulunun bünyesinde Amerika’daki Kosovalı Arnavutların kendi kültür ve inanç değerlerini yaşamalarına katkıda bulunmak üzere yıllardır hizmet vermeye çalışıyorum. Orada çok verimli sonuçlar aldık. ‘Miraj Islamic Scholl’ okulundan mezun olan öğrencilerimiz burslu olarak Amerika ve diğer dünya ülkelerinde eğitimlerini sürdürmektedirler. Şimdi Amerika’daki İslam okulunun bir şubesi olarak kolejimizi bugün hizmete açarak benzer eğitim faaliyetlerimizi Kosova’da başlatmak üzere yola çıktık oldu. Bugünleri gösteren Allah’a şükrediyorum. Bu okuldan binlerce öğrenci mezun olup, dini milli ve kültürel alanlarda Kosova halkına güç vereceklerdir. Katkısı bulunan herkese ve Türk hükümetine başta başbakanımıza ve açılışı yapan değerli bakanlarımıza buradan teşekkür ediyorum.



Yeni Akit


Geri Dön