Kovid-19'a rağmen ulaştırma yatırımları hız kesmedi!
Türkiye, küresel boyutta iz bırakan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın, bu yıl ulaştırma, haberleşme ve altyapıda attığı adımlarla stratejik önemdeki projeleri tamamlayıp, hizmete sundu.
Türkiye, küresel boyutta iz bırakan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşın, bu yıl ulaştırma, haberleşme ve altyapıda attığı adımlarla stratejik önemdeki projeleri tamamlayıp, hizmete sundu.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 2002'de başlayan "yeni ulaşım ve iletişim çağı", yenilenme ve dönüşüm süreciyle 2020'de de sürdü.
İstanbul'un çevre şehirlere ve diğer bölgelere ulaşımını kolaylaştıracak Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirildi.
İstanbul'un batısındaki Kınalı mevkisinden başlayıp, Kocaeli ve Sakarya'yı kuzeyden geçerek Sakarya'nın Akyazı ilçesi yakınlarında sonlanan ve 3 ana bölümden oluşan proje, kıtalar arası geçit konumundaki İstanbul'un, yeni bir otoyol ağıyla yükünü azaltmayı planlıyor.
- Marmara Bölgesi'nin itici gücü olacak
Kuzey Marmara Otoyolu'nun Odayeri-Paşaköy kesiminde çalışmalar Mayıs 2013'te, Kınalı-Odayeri ve Kurtköy-Akyazı kesimlerinde ise Temmuz 2016'da başlamıştı.
İstanbul ve Kocaeli'deki büyük çaplı organize sanayi bölgelerine doğrudan ulaşan Kuzey Marmara Otoyolu, gelecekte Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu'na bağlandığında Marmara Bölgesi etrafında kurulacak otoyol ringinin en önemli bileşenlerinden olacak ve Avrasya bölgesinin lokomotifi konumundaki İstanbul ve Marmara Bölgesi için yeni ulaşım alternatifleri sağlayacak.
Avrasya’nın lokomotifi Kuzey Marmara Otoyolu Marmara Bölgesi'nin itici gücü haline gelecek. Marmara Otoyol Ringi ile etkileşim halindeki 9 il, ülke nüfusunun yüzde 37'sini meydana getiriyor. Burası, ülke ihracatının yüzde 75'ini, ithalatının yüzde 79'unu yaparken, gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 65'ini oluşturuyor. Ticari girişim sayısının yüzde 43'ü de bu bölgede yer alıyor.
Marmara Bölgesi'nde oluşturulan otoyol ringinin önemli parçası olan 398 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyolu ile transit ve yük trafiği, İstanbul şehir merkezinden uzaklaştırıldı.
- Edirne'den Şanlıurfa'ya kesintisiz ulaşım sağlandı
Türkiye'nin önemli otoyol projelerinden 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu'nun tamamlanmasıyla, Edirne'den Şanlıurfa'ya kadar olan yaklaşık 3 bin 200 kilometrelik otoyol kesintisiz şekilde bağlandı.
Saatte 75 kilometre hızla 4 saat 14 dakika süren Ankara ile Niğde arasındaki ulaşım, yeni otoyolun hizmete girmesiyle 2 saat 20 dakikaya indi.
Tamamen güvenli ve konforlu otoyolun işletmesi, 15 yıl 4 ay sonra Karayolları Genel Müdürlüğüne verilecek.
- Demir yolu araçlarının üretiminde lokomotif kurum oluşturuldu
Bu yıl ayrıca Türkiye raylı sistem sektöründe, demir yolu araçlarının üretiminde, lokomotif kurum olma hedefiyle sektör paydaşları olan TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ ve TÜVASAŞ, "TÜRASAŞ" çatısı altında bir araya getirildi. Böylelikle raylı sistemler sektöründe milli tasarıma sahip ürünlerin geliştirilmesi ve artırılması planlanıyor
Zamanın ve konforun değeri Kuzey Marmara Otoyolu ile yeniden belirlendi!