10 / 05 / 2024

Kovulan işçilerin hakları nelerdir? Kovulan işçiler neye dikkat etmeli?

Kovulan işçilerin hakları nelerdir? Kovulan işçiler neye dikkat etmeli?

İşverenin bünyesinde çalışan kişinin sözleşmesini tek taraflı fesih etmesi yani işten çıkartması halinde çalışanın birtakım hakları bulunuyor. İşçinin iş yeri sözleşmesi işvereni tarafından tek taraflı fesih edildiği takdirde 4857 sayılı İş Kanunu’na göre işçi, yeni haklar elde ederek alacaklı durum



ÇIKARILAN İŞÇİLER NELERE DİKKAT ETMELİ?

İş akdinin feshedilmesi halinde işverenin ilk önce çalışana yazılı bildirim yapması gerekir. Yapılan bildirimde sözleşmenin hangi sebeple fesh edildiği kesin bir şekilde belirtilmeli. Eğer işçinin yeterliliği hakkında bir gerekçe varsa bunun için işçinin savunmasının alınması gerekir.

Eğer çalışanın çıkarıldığı tarihten önceki 1 sene içinde 3 ay prim ödemesi dolduysa işten çıktıktan sonra 100 gün sonra da sağlık hizmetinden yararlanabilir. 3 ay prim ödemesini tamamlamadıysa sadece 10 gün faydalanabilir.

Kovulan işçilerin hakları nelerdir? Kovulan işçiler neye dikkat etmeli?

Çalışanın işverenden alacağı haklar ise;

Kıdem tazminatı
İhbar tazminatı
Birikmiş ücretli izinlerin tutarı

İşten çıkış ihbarın yapıldığı zamana kadarki maaşı
Fazla mesai ücreti
Ayrıca işçi, İŞKUR’un belirlediği koşulları tamamladığı takdirde işsizlik ödeneği alabilir. İşten kovulan çalışan daha sonra işe iade davası açabilir.
İkale anlaşması yapıldıysa;
İşverenden, işsizlik ödeneği için alması gereken ücretin tümünü alır.
İşten anlaşarak ayrıldığı için işveren bu süreyi dikkate alarak 2-3 maaş ikramiye ödemesi yapabilir.

THY bin depremzede personel alacak! Başvuru şartları ve detaylar nelerdir?

Karayolları Genel Müdürlüğü birçok alanda rekor sayıda işçi alımı yapacak! Sürücü operatörü, yapı ustası, aşçı...

Kredi kartlarında devrim gibi bir dönem! Artık her şey sil baştan değişiyor!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön