23 / 12 / 2024

Köyde ifraz şartları nelerdir?

Köyde ifraz şartları nelerdir?

İfraz işlemi, arsanın birden fazla parsele bölünmesi olarak tanımlanıyor. Peki ifraz işlemi nasıl yapılır? Köy yerleşik alanlarında ifraz işlemi nasıl yapılır? Köyde ifraz şartları nelerdir?



Köyde ifraz şartları nelerdir?

İfraz işlemi, arsanın birden fazla parsele bölünmesi olarak tanımlanıyor. İfraz işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması Ayrıca, o sene için belirlenen ifraz tapu harcının da ödenmesi gerekiyor. 


Köyde ifraz şartları Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan "Köy Yerleşik Alanlarında İfraz İşlemleri ve İkinci Konut Uygulaması" hakkında genelge kapsamında açıklanıyor.


T.C.

BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI


Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü

ANKARA


26 Ağustos 1988


KONU: Köy Yerleşik Alanlarında İfraz İşlemleri

ve İkinci Konut Uygulaması


Belediye ve mücavir alan sınırları dışında valilik görev kapsamında kalan alanlardaki köy ve mezraların yerleşik alan sınırları içinde valiliklerce 1/1000 ölçekli imar planları yapılmadan geniş çapta ifraz işlemlerine girişildiği ve bu alanlarda ikinci konut niteliğinde toplu halde yapılacak konut veya kooperatif inşaatlarına izin verildiği Bakanlığımıza intikal eden yazılı ve sözlü başvurulardan anlaşılmaktadır.


3194 sayılı İmar Kanununa ilişkin Belediye ve Mücavir Alan Sınırları İçinde ve Dışında Planı Bulunmayan Alanlarda Uygulanacak İmar Yönetmeliği'nin 4. maddesi bendinde tanımı yer alan belediye ve mücavir alan sınırları dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alanlarının tespitinde uyulacak esaslar 31.10.1986 tarih ve 23202 sayılı Genelgemizde açıklanmıştı. Anılan Yönetmelik maddesi ve genelge esasları doğrultusunda tespit edilen ve il idare kurulunca onaylanan köy ve mezraların yerleşik alanları o köyde ikamet eden köylü vatandaşın münferit yapacakları konutlar için istifade etmesine sunulan alanlar olup, bu sınırlar içerisinde Yönetmeliğin 5. bölüm hükümleri uygulanmaktadır.


Bu nedenle, köy ve mezraların yerleşik alanlarında valiliklerce 1/1000 ölçekli mevzi imar planı yapılmadan toplu halde yapılacak konut ve kooperatif inşaatları yapılmasına imkan verecek nitelikte yoğun ifraz işlemlerinin yapılması ve dolayısıyla ikinci konut yapımlarına izin verilmesi, Yönetmeliğin özüne aykırı düşmekte, ayrıca bu tür uygulamalar şehircilik ilke ve prensiplerine uygun olmayan plansız ve yoğun yapılaşmaların oluşmasına neden olmaktadır.


Bu durumun önlenmesi açısından anılan Yönetmeliğin 5. bölümünde yer alan yapılanma koşulları dışında kalabilecek nitelikte olan yapılaşmalara imkan verecek, ikinci konut uygulamaları vb. gibi büyük çapta yapılacak ifraz işlemlerinin (toplu halde yapılacak konut veya kooperatif) öncelikle 1/1000 ölçekli mevzi imar planlarının yaptırılması ve bu planların 3194 sayılı İmar Kanununun 8. maddesi uyarınca Valiliğinizce incelenerek onaylanmasından sonra bu tür uygulamalara izin verilmesi gerekmektedir.


Köylerde ev yapma kanunu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön