28 / 04 / 2024

Kredi faizleri yükseldi! Kredi kartı ve nakit avans çekerken bunlara mutlaka dikkat edin!

Kredi faizleri yükseldi! Kredi kartı ve nakit avans çekerken bunlara mutlaka dikkat edin!

Kredi kartı ve nakit avans faizlerinin 1 Eylül’den itibaren yükselmesiyle birlikte artık harcarken bir kez daha düşünmek gerekecek. Uzmanlar, kartlı harcamayı tercih edenler veya nakit avans çekenlerin yüksek faiz oranları nedeniyle dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.



Kredi kartı ve nakit avans faizleri 1 Eylül’den itibaren yükseldi. Kredi kartında en yüksek akdi faiz oranı yüzde 2,81’e çıkarken, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 3,11’e yükseldi. Nakit avans çekiminde ise azami akdi faiz oranı yüzde 3,57’ye ulaşırken, azami gecikme faiz oranı da yüzde 3,87’ye yükseldi.

Merkez Bankası, 1 Aralık 2022’den 1 Temmuz 2023’e kadar sözkonusu faiz oranlarını sabit tutmuştu. Ancak daha sonra 1 Ağustos’tan itibaren kredi kartı kullanımında, azami akdi faiz oranı yüzde 2,13’e, azami gecikme faiz oranı yüzde 2,43’e ve nakit avanslarda ise azami akdi faiz oranı yüzde 2,89’a, azami gecikme faiz oranı ise yüzde 3,19’a yükseltmişti. Son olarak ise 1 Eylül’den itibaren geçerli olmak şartıyla ise yeniden bu oranlar artırıldı.

Kredi kartı ve nakit avans çekim faiz oranlarının artması nedeniyle özellikle kartlı alışverişi tercih edenlerin bundan sonraki süreçte dikkatli olması gerekiyor. Encazip.com,  kredi borcunu daha rahat yönetebilmek için tüketicilere bazı önerilerde bulundu.

GELİRE ORANTILI HARCAMA YAPIN

Uzmanlar, öncelikle ilk dikkat edilmesi gereken en önemli hususun, kredi kartı kullanırken aylık gelirin üzerinde bir harcama yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor. Mevzuata göre tüketiciler aylık gelirinin 4 katına kadar kredi kartı limiti kullanabiliyor ancak uzmanların tavsiyesi; kredi kartının aylık bütçe sınırları dahilinde kullanılması.

OTOMATİK UYARI SİSTEMİ

Limit kontrolü için bankaların mobil uygulamalarından yararlanarak aylık belli bir harcama limiti belirlemek mümkün. Aylık harcamanız bu tutarın üzerine çıkarsa otomatik olarak uyarı veriyor. Kredi kartı borcunu iyi yönetmek açısından tüketicilerin dikkat etmesi gereken diğer hususlar ise şöyle sıralanıyor:

  • Sadece kredi kartının asgari tutarını ödemeyin, aylık faiz işlenmesi nedeniyle borcunuz daha da artacaktır. Bu yüzden asgari tutar yerine ekstre tutarının tamamını ödemeye çalışın.
  • Kredi kartı harcamalarının SMS veya mobil bildirim olarak iletilmesini isteyin. Böylece harcamalarınızı kolayca yönetip kontrol altına alabilirsiniz.
  • Kredi kart aidatları bankadan bankaya değişiyor. Araştırıp en düşük ücreti olan bankanın kartını kullanın.
  • Bankaların mobil uygulamalarını kullanarak kampanyaları takip edin. Böylece bir yandan alışveriş yaparken bir yandan da puan kazanabilirsiniz.
  • Bazı bankalar karta özel indirim kampanyaları düzenliyor. Bu da size ödemede avantaj sağlayacaktır.
  • Kart güvenliğine dikkat edin. Bilinçsiz bir şekilde internet üzerinden alışveriş yaparsanız kart güvenliğiniz tehlikeye girebilir. Güvenilir ve bilinirliği yüksek platformlardan alışverişi tercih edin.
  • Uzun vadeli nakit avans kullanırsanız yüksek faiz ödeyebilirsiniz. O yüzden kullanım süresine dikkat edin.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön