28 / 04 / 2024

Kredi kartı kullanımlarında fren patladı: Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı!

Kredi kartı kullanımlarında fren patladı: Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı!

Kredi kartı ve nakit avans kullanımına yeniden gelen faiz artırımları borçlandırmaları azaltması beklenirken, tam tersi oldu. Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı.



Kredi kartı ve nakit avans kullanımı faizlerinin güncellenmesi ile borçlandırmalar arttı.  Yükselen faizlere rağmen kredi kartı borçlanmaları yükseldi. En çok artış taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımlarında görülürken bu rakam 536 milyar TL’ye çıktı.

BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMLARI ARTTI!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlanmaları yükselmeye devam ediyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında (TCMB) yer alan bilgilere göre, eylülde TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 2,81 nakit avansta azami akdi faiz oranı 3,57 olmuştu.

Azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,11’e, nakit avansta 3,87’ye yükselmişti. Yapılan düzenlemeye göre, 1 Ekim tarihinden itibaren TL cinsinde kredi kartında azami akdi faiz oranı 3,26, nakit avansta azami akdi faiz oranı 4,02 olurken azami gecikme faiz oranı ise kredi kartında 3,56’ya, nakit avansta 4,32’ye yükseldi.

Kredi kartı kullanımlarında fren patladı: Bireysel kredi kartı borçlanmaları 3 katına çıktı!

KREDİ KARTI BORÇLANMALARI EYLÜLDE 965 MİLYAR OLDU!

BDDK verilerine göre, TL ve yapancı para cinsinden bireysel kredi kartları borçlanmaları eylül ayının son haftasında  artarak 965 milyar TL oldu.

Bunların 429 milyar TL’si taksitli, 536 milyar TL’si taksitsiz borçlardan oluşuyoır. Ağustos ayından  itibaren yükselişte olan kredi kartı borçlanmaları, eylül ayında da artmaya devam ediyor. 

Bireysel kredi kartı borçlanmaları geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre tam 2.77 kat arttı. Kredi kartı borçlanmalarında taksitsiz borçlanmaların yüzde 177, taksitli borçlanmaların ise yüzde 198 seviyesinde olduğu görüldü.

Bireysel kredi kartı borçlanmalarına bakıldığ zaman en çok artış taksitsiz kredi kartı borçlanmalarında yaşandı. Ağustos ayında 480 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı borçlanması 29 Eylül 2023 verilerine göre 536 milyar TL’ye yükseldi. Taksitli kredi kartı borçlanmalarında da artış görüldü. Ağustos ayında 410 milyar TL olan borçlanma eylül ayında 429 milyar TL oldu. 

Vatandaşlar kredi kartına yükleniyor! Kredi kartı borcu 1 trilyon TL’ye dayandı!

Kredi kartı ile akaryakıt alanlar yandı! Ocağınıza incir ağacı dikilecek! Bankalar 1.000 TL'de 30 TL komisyon alıyor

Geri Dön