29 / 04 / 2024

Kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! Ticari kredi faizleri mayıs ayından bu yana üçe katlandı!

Kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! Ticari kredi faizleri mayıs ayından bu yana üçe katlandı!

Tüketici ve ihtiyaç kredilerindeki ortalama faiz, eylülün son haftasında yüzde 60 seviyelerine dayandı. Ticari kredilerdeki faiz ise seçimlerin yapıldığı mayıs ayının ardından üçe katlandı.



Seçimlerden sonra ekonomi politikalarında meydana gelen değişim ile beraber borçlanma maliyetleri yükselirken, ihtiyaç ve tüketici kredilerindeki ortalama faizler, yüzde 61.5'lik yıllık enflasyona yaklaştı. Mayıstaki seçimlerden önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yüzde 8.5 seviyesindeki politika faizinin çok üzerinde değer alan piyasa faizleri, TCMB'nin son 4 toplantıda 2150 baz puanlık faiz artırımı yapmasıyla artışı sürdürdü.

 Kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! Ticari kredi faizleri mayıs ayından bu yana üçe katlandı!

YÜZDE 60 ARTTI

Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre, TCMB verilerine göre TL ihtiyaç kredilerinde ortalama faiz, 29 Eylül haftasında yüzde 59 seviyesini aştı. Tüketici kredilerindeki ortalama faiz ise hafif düşüşle beraber geçen hafta yüzde 57.20'ye indi. Haziran ayından bugüne kadar ihtiyaç kredilerindeki faiz yüzde 47.15, tüketici kredilerindeki faiz ise yüzde 60.35 arttı.  Verilere göre, geçen hafta faizlerdeki en yüksek artış ticari kredilerde yaşandı. TL ticari kredilerdeki ortalama faiz, eylülün son haftasında 3.5 puan yükselerek yüzde 46'ya dayandı. Haziranın başında yüzde 15'in altında seyreden ticari kredilerdeki faiz, son 90 günde 3'e katlandı.

Ticari kredilerdeki tavan oran ise, TCMB'nin eylül ayındaki faiz artırımı ile beraber yüzde 69'a tırmandı. 29 Eylül haftasında konut kredilerindeki ortalama faiz yüzde 42 bandında, taşıt kredilerinde ise yüzde 40 bandında seyrediyor.

 Kredi faizleri yüzde 60’a dayandı! Ticari kredi faizleri mayıs ayından bu yana üçe katlandı!

MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELDİ

29 Eylül haftasında TL mevduat faizlerinde de belirgin bir artış yaşandı. Ekonomi yönetiminin Kur Korumalı Mevduat'lardan (KKM) çıkışı özendirmeye çalışması ve birikimlerin döviz yerine TL mevduatlara gerçekleştirilmesini hedeflemesiyle, mevduat faizleri 6 haftadır artıyor. 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri, haftalık bazda 2.5 puan yükselerek yüzde 45 seviyesini geçti. 6 aya kadar vadeli mevduatlardaki ortalama faiz yüzde 38 seviyesini, bir seneye kadar vadeli TL mevduatlardaki faiz ise yüzde 35 seviyesini aştı. 30 güne kadar vadeli mevduatlarda uygulanan faiz oranı ise yüzde 33.2 bandında seyrediyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı sürpriz bir kararla personel alımı yapacak! Son başvuru günü yarın! Acele edin!

GYODER’in Yeni Konut Modeli’nin finansmanının kaynağı belli oldu! Finansman nereden gelecek?

Akaryakıtta çok konuşulacak karar! Duyanlar neye uğradığını şaşırdı! Aklınızı başınızdan alacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön