GYODER’in Yeni Konut Modeli’nin finansmanının kaynağı belli oldu! Finansman nereden gelecek?
GYODER’in Yeni Konut Modeli’nin finansmanı emeklilik fonlarından gelecek. Konut sektöründeki problemine ‘kiralık konut üretme odaklı model’ ile çözüm önerisi getiren Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), modelin finansmanı için yabancı emeklilik fonlarıyla masaya oturdu.
Kamu ve özel sektör iş birliğiyle, bireysel değil kamusal kiraya veren yapıyı benimseyen Yeni Konut Modeli’nde kiracıyla kiraya veren arasındaki sorunların çözülmesi hedefleniyor. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, söz konusu modelin finansmanı için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve beş banka ile görüştüklerini ifade ederek, “TCMB’nin da bankalara yönlendirme yapması gerekiyor” dedi. Kalyoncu, yurt içinde birkaç banka ile de görüştüklerini aktardı.
KAHİRE’NİN YAPTIĞINI BİZ NASIL YAPAMAYIZ
Dünya gazetesinden Jülide Yiğittürk Gürdamar’ın haberine göre; Kalyoncu, finansman için aynı zamanda yurt dışında emeklilik fonlarının da kapısını çaldıklarını kaydederek, Yeni Konut Modeli’nin finansmanı için Suudi Arabistan, Çin, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile görüşmelerin derinleştiğini paylaştı.
Kalyoncu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hollanda, Çin, Suudi Arabistan ve BAE’den ilgili bakanlıklar ve finans kuruluşlarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Suudi Arabistan’da ilgili bakanlar, oranın TOKİ’si ve büyük şirketleriyle görüşme gerçekleştirdik. Çin’den büyük taahhüt şirketlerinden China State Construction Engineering ile iletişim halindeyiz. ENR dünya listesinde ilk sırada yer alan Çinli firma 12 kişilik ekiple geldiler.
Başlarında gelen firmanın 3 numarası olan kişinin 1 milyar dolara kadar anlaşma yetkisi vardı. Hatta niyet mektubu alma ve iş birliği protokolü etabına geldik. ICBC vasıtasıyla neler yapılabilir konuşuyoruz. Bu şirket yeni Kahire kentini yapıyor. Hem de kiralık modelle. Kahire’nin yaptığını biz nasıl yapamayız” dedi.
KUR RİSKİNİ BANKALAR VE ÖZEL SEKTÖR ALMAK İSTEMİYOR
Finansmanda kur riskini bankaların da özel sektörün de almak istemediğini belirten Kalyoncu, “Hollandalı NHG Dutch Foundation Homeownership Guarantee Fund (NHG Hollanda Vakfı Ev Sahipliği Garanti Fonu) ile önceki salı günü İstanbul’da görüştük. Görüşmeler çok iyi geçti. Modelimizi anlattık. Eğer döviz riski yönetilirse, söz konusu konut modelinin kaynağı Hollanda’dan gelebilir. Çok kalabalık toplantılar gerçekleştirdik. Tek dedikleri ‘kur riski’… ifadelerini kullandı.
GYODER başkanı Kalyoncu, “Şu ana kadar bütün İstanbul’daki ilçe belediyelerine, büyükşehirlere ve ilgili kuruluşlara modelimizi illettik ve görüşme talep ettik. Bu kapsamda, Üsküdar, Ümraniye, Şişli, Avcılar ve Başakşehir belediyeleri ile görüşmeler yaptık. Aynı zamanda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de randevu bekliyoruz. İlçelerin de en büyük sorunu arazi üretmek” diye konuştu.