28 / 04 / 2024

En düşük emekli maaşına peş peşe zam geliyor! Resmen açıklandı! İşte masadaki rakamlar...

En düşük emekli maaşına peş peşe zam geliyor! Resmen açıklandı! İşte masadaki rakamlar...

Yeni yılda maaşları artacak emeklilere iyileştirme hazırlığı devam ediyor. Çalışmaların odağında ise düşük maaşlı emekliler yer alıyor. Bu doğrultuda, daha yüksek zam ya da taban maaş ödemesinin yükseltilmesi gibi formüller bulunuyor. İşte detaylar...



Emekliler bir taraftan yeni yıl zammını bir taraftan da iyileştirmeyi bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Başkan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan iyileştirme çalışmalarının temelinde ise düşük maaşlı emekliler yer alıyor.

Geçtiğimiz temmuzda tüm emeklilerin kök maaşlarına yüzde 25 zam yapılmıştı. Fakat bazı emeklilerin kök maaşları, yüzde 25 zammın yansıtılmasına rağmen en düşük maaş ödemesi olan 7 bin 500 liranın altında kalmıştı. Bu yüzden ellerine geçen para değişmemişti.

Takvim gazetesinden Çağır Ön Yener’in haberine göre, iyileştirmede özellikle bu kesimin gözetileceği ifade ediliyor. Çalışmalarda iyileştirmenin kök maaşlara seyyanen ya da oransal zam olarak yansıtılması gündeme geldi. Ayrıca, düşük aylıkların daha yüksek zam alabileceği belirtiliyor. En düşük emekli maaşının artırılması da gündemde. Burada özellikle 10 bin lira seviyesi konuşulurken, 3 farklı formül masada yer alıyor.

En düşük emekli maaşına peş peşe zam geliyor! Resmen açıklandı! İşte masadaki rakamlar...

ENFLASYON AYARI

İlk ve en kuvvetli ihtimal, en düşük maaş ödemesine 6 aylık enflasyonun yansıtılması. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyonu öngörüsü yüzde 65 oldu. Bu öngörü kapsamında, bu yılın ikinci yarısında enflasyonun yüzde 37.76 olacağı öngörülüyor. Eğer bu oran yansıtılırsa, en düşük emekli maaşı 10 bin 332 TL olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi'ndeki yüzde 67.22 olan 2023 yılı TÜFE öngörüsüne göre ise 2’nci yarıda enflasyon yüzde 39.61 olabilecek. Bu doğrultuda da en düşük emekli maaşı 10 bin 470 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET KRİTERİ

Asgari ücret dikkate alınarak da bir zam gelebilir. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldığında net asgari ücret 8 bin 506 TL’ydi.

En düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 88.16'sı bandındaydı. Temmuz ayında net asgari ücret 11 bin 402 liraya çıktı. Ancak taban emekli maaşı aynı kaldı.

Önceki seviyenin tekrar sağlanması istenirse en düşük emekli maaşı 10 bin 52 TL’ye çıkacak.

En düşük emekli maaşına peş peşe zam geliyor! Resmen açıklandı! İşte masadaki rakamlar...

EN YÜKSEK TAHMİN

En düşük emekli maaşının halen net 11 bin 402 lira olan asgari ücretle eşit hale gelmesi beklentileri de var. En çok talep bu kapsamda geliyor.

Eğer bu formül uygulanırsa, ek ödeme dahil maaşı 11 bin 402 liranın altında olan tüm emeklilerin maaşı yükselecek. Halen 7 bin 500 lira maaş alan emeklilerin gelirinde 3 bin 902 lira artış olacak.

150 bin TL’nin bir aylık faiz getirisi ne kadar? İşte banka banka faiz getiri hesabı...

Benzin, motorin ve LPG’de çok konuşulacak karar! Peş peşe zam gelmişti! Resmen düğmeye basıldı!

Konut satışında devrim niteliğinde bir dönem! Fiyatlar düşecek mi? Uzman isim peş peşe açıkladı!

Geri Dön