19 / 08 / 2024

Kredi kartı kullananların bilmesi gerekenler! Kart aidatı zorunlu mu? 

Kredi kartı kullananların bilmesi gerekenler! Kart aidatı zorunlu mu? 

Bankalar müşterilerin yaptığı pek çok işlemden masraf çıkarabiliyorlar. Özellikle kredi çekilirken alınan masraflar, kredi kartı aidatlar masrafları vatandaşları düşündürüyor. Yapılan bu ödemelerin iadesi mümkün mü? 



Kredi kartı kullanan milyonlarca kişi senelik kart aidat ücreti ile karşı karşıya kalabiliyor. Bankalar özellikle maaş müşterilerinden senelik kart aidatı alınmamasına yönelik imkanlar sunarken, bazı sözleşmelerde yıllık ücret belirtiliyor ancak kişiler sözleşme imzalarken bunun farkına varmayabiliyor.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; yıllık kart aidat ücretleri son dönemde yükselmiş oldu. Bankadan bankaya değişmekle birlikte yüksek limitli kredi kartlarının aidatları da yüksek tutarlarda çıkabiliyor. Bu da vatandaşın canını sıkıyor. Öte yandan tüketicilerin kullandığı kredilerde de bankalar dosya masrafı, sigorta bedeli, ekspertiz ücreti gibi ücretleri müşterilerden kesilmektedir.

KREDİ KARTI AİDATI NE KADAR?

Konu ile ilgili olarak merak edilenleri değerlendiren Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkan Vekili Avukat İbrahim Güllü şu ifadeleri kullandı: “Günümüzde neredeyse herkes kredi kartı kullanıyor. Nakit ihtiyacını ortadan kaldırmasıyla ön plana çıkan kredi kartları taksit olanağı, indirim ve para puan avantajı da sağlıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 2024 yılı Haziran ayı verilerine göre Türkiye'de kredi kartı sayısı 124,1 milyon adede ulaşmış durumda. Bankaların tüketicilerden almış oldukları kart aidat miktarı ise ortalama 500,00 TL’nin üzerinde. Bu da demektir ki yaklaşık her sene tüketicinin cebinden ortalama 62,5 milyar lira alınmakta.

Kredi kartı kullananların bilmesi gerekenler! Kart aidatı zorunlu mu? 

AİDAT ALINMASI YASAL DEĞİL

Bankaların kart aidatı alması yasal değil. Bankaların kart aidatını tüketiciye yansıtabilmesi için birtakım şartları yerine getirmiş ve bunu getirdiğini ispat etmiş olması gerekir. Bankalar Tüketiciye aidatsız kart sunmak zorunda ve tüketiciye sunduklarını ispat yükümlülüğü bankadadır.  6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesinin 3 fıkrasında kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.

Öte yandan, emsal mahkeme kararlarının gerekçelerinde belirtildiği üzere banka tüketiciyle müzakere etmeden kart aidatı alamayacak. Tüketiciyle müzakere edildiği ispatlanmadan kart üyelik ücreti alınmasının haksız şart olacağına hukuku bilen ve uygulayan tüketici mahkemeleri karar verebiliyor.

ZORUNLU MASRAFLAR TALEP EDİLEBİLİR

Bankaların kart ücreti için dayanak gösterdiği BDDK düzenlemesinin tüketici mahkemelerini bağlamayacağı, Yargıtay kararı uyarınca sadece zorunlu masrafların tüketiciden istenebileceği, ancak kart üyelik ücretinin zorunlu masraf olmadığı, tüketiciden alınabilecek ücretlerin kanunun ruhuna aykırı olamayacağı mahkemenin gerekçeleri arasında yer almaktadır.

Kredi için en fazla ne kadar dosya masrafı ödenir? 2014 yılında yürürlüğe giren Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile kredi kullanan tüketiciden alınabilecek dosya masrafı miktarı, alınan borç tutarının yani kullanılan kredinin en fazla binde 5'i olarak bankalarca, bireysel müşterilerden alınabilecektir.

Bankalara talimat verildi! Kredi kartlarına yeni düzenlemeler geliyor...

Kredi kartı sahipleri dikkat! O kısıtlama kaldırılıyor!

SGK’dan emeklilere müjde: 3 bin 700 firma ile anlaşma imzalandı!

İcra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 30 milyar 514 milyon TL arttı!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön