17 / 05 / 2024

Kredi oranlarında sert yükseliş kapıda!

Kredi oranlarında sert yükseliş kapıda!

Merkez Bankası'nın Perşembe günü açıklayacağı politika faizi öncesinde ihtiyaç kredisi faiz oranları yükselişine hız vererek 20 yılın zirvesine yükseltildi. Taşıt kredisi ve konut kredisi oranları da yükseliyor. Oranların TCMB'nin kararı sonrasında bir kez daha değişmesi beklenmekte.



TAŞIT VE KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DE YÜKSELİŞTE
Taşıt ve konut kredi faizleri de arttı. Taşıt kredi faizleri PPK sonrası iki haftada 7.2 puan, bir haftada da 5 puan artarak yüzde 41,22'ye çıktı. Konut kredi faizleri de iki haftada 4.32 puan, 1 haftada 3.85 puan artarak yüzde 28,3 seviyesine geldi.

TÜKETİCİ KREDİSİ BÜYÜMESİ FRENE BASTI
Merkez Bankası verileri tüketici kredi büyümesi ivme kaybını devam ettiriyor. Kamu bankalarında tüketici kredi büyümesi yüzde 28,4, özel bankalarda ise yüzde 48,3 oldu. Toplam sektörde tüketici kredi büyümesi 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 40 seviyesinde kaldı.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI ETKİLİ OLACAK
Merkez Bankası'nın Temmuz ayında politika faizini yüzde 20’ye yükseltmesi bekleniyor. Foreks’in anketine katılan ekonomistler Temmuz ayı PPK’sında politika faizinin yüzde 15’ten yüzde 20’ye yükseltilmesini bekliyor. AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler ise, 250 ila 650 baz puanlık bir artırım öngörürken politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 20,00'ye çekileceği belirtildi. 

Politika faizinde beklenen artışın yapılması durumunda ise referans faiz oranı yeniden yükselecek. İhtiyaç ve ticari kredi faizlerinde yükselişin devam etmesi de piyasanın beklentileri dahilinde bulunuyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön