26 / 11 / 2024

Krediler yerinde sayarken kurdaki artış kredi hacmini patlattı!

Krediler yerinde sayarken kurdaki artış kredi hacmini patlattı!

18 Mayıs-14 Temmuz arasında dolar kurunda yaşanan 6,26 liralık artışla oluşan 800 milyar liranın üzerindeki kur farkı ile birlikte toplam kredi hacmi bu dönemde 1 trilyon liradan fazla büyüyerek ilk kez 10 trilyon lirayı aştı.




Dunya.com yazarı Naki Bakır köşesinde bankaların kredi hareketlerini inceledi. İşte o yazı: Bankalar son 2 aydır kredide frene basarken, büyük bölümünü ticari kesimin kullandığı döviz kredilerine binen kur farkı yükü, kredi stoklarını rekor seviyeye çıkardı.

18 Mayıs ile14 Temmuz arasındaki dönemde döviz kredileri sadece yüzde 0,6 artış gösteririken, bu kredilerin TL karşılığı ise yüzde 32,5 oranında 832,6 milyar lira büyüdü! Bu rakamın 816,6 milyarı, dolar kurundaki 6,26 liralık artış nedeniyle kur farkı olarak yansıdı.

 Krediler yerinde sayarken kurdaki artış kredi hacmini patlattı!

Bankaların, seçimlerden sonra kredilerde frene basması ile tüketiciler ve sanayiciler başta ticari kesim finansmana erişimde güçlük yaşarken, bankacılık sektörünün kredi hacminde kâğıt üzerinde ise rekor artış görülüyor. Döviz kredisi borcu olan mudilerin geri ödemeleri kurdaki rekor artışla birlikte yükselirken, bankaların da tahsilat riski artış gösteriyor.

18 Mayıs-14 Temmuz arasında dolar kurunda yaşanan 6,26 liralık artışla 800 milyar liranın üzerinde kur farkı oluştu. Toplam kredi hacmi bu dönemde 1 trilyon liradan fazla büyürken ilk kez 10 trilyon liranın üzerine çıktı.

REKOR KUR FARKI YÜKÜ!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre yabancı para kredilerin 18 Mayıs’ta hacmi 129 milyar 644,2 milyon dolardı. Sekiz haftada sadece yüzde 0,6 oranında yani 810,9 milyon dolar artarak 14 Temmuz’da 130 milyar 455,1 milyon dolara çıktı.

Dolar kurunda yaşanan yükselişle yabancı para kredilerin TL cinsinden tutarı ise yüzde 32,5 oranında 832 milyar 585,7 milyon lira artarak 3 trilyon 393 milyar 878,9 milyon liraya çıktı. Sadece kurdaki değişimden oluşan miktar, 816 milyar 569,2 milyon lira oldu.

Başka deyişle kurlardaki hızlı artış, dövizle kredi kullanan mudilere bu tutarda bir kur farkı yükü getirdi. 14 Temmuz itibarıyla döviz cinsi kredi stoku 3 trilyon 391 milyar 699,1 milyon lira tamamına yakınını reel sektöre açılmış ticari ve diğer kredilerden oluşuyor. Bu dönemin kur farkı yükünün 816 milyar 45,2 milyon liralık bölümünü de reel kesim üstlendi.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön