25 / 11 / 2024

Kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili bilinmesi gereken en yaygın 7 yöntem!

Kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili bilinmesi gereken en yaygın 7 yöntem!

Kripto para dolandırıcılarına yönelik alınması gereken tedbirleri uzanlar sıraladı.Peki kripto para piyasasında dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz? İşte uzmanların önerileri...




EN YAYGIN KRİPTO PARA DOLANDIRICILIKLARI NELER?

Kripto para sektöründe güvenli bir şekilde saklanan sanal paranız mevcut ise paranız bilgisayar korsanları açısından risk taşıyor olabilir.
Pekçok durumda tehdit aktörleri bu ve buna benzer şirketlerden para ayaklamayı başarıyor. Fakat  güvenlik ihlaline maruz kalan şirketler genellikle suç olmayan müşterilerin zararını telafi edeceği sözünde bulunuyor.

Maalesef kripto dolandırıcılığına uğramış kişiler için böyle bir garanti verilmedi. Eğer dolandırılısanız yüksek miktarda para kaybına uğrarsınız. Bu sebeple böyle dolandırıcılıkların nasıl yapıldığını anlamak gittikçe daha fazla önemli bir hal alıyor. Uzmanlar en yaygın kripto para dolandırıcılık türlerini şu şekilde sıralıyor:

1- Saadet zincirleri:

Bir şekil yatırım dolandırıcılığı olan bu tarzda dolandırılanlar var olmayan bir şirkete veya “hızlı yoldan zengin eden bir zincire” yatırım yapmak amaçıyla dolandırıyorlar. Aslına bakıldığında o isimde bir zincir veya şirket bulunmaz. Dolandırıcılar, Kripto para yatırımcıların ilgisini cezbetmek ve daha çok sanal kâra ulaşmak için sürekli yeni ve belirsiz bir “ileri” teknoloji icatları, kripto para dolandırıcıları için en uygunudur. Para sanal olunca verileri yanıltmak kolaylık kazanıyor.

2- Aldatmacalı işlemler:

Sahtekarlar yatırım yapan kişileri yanlış bilgilerle yönlendirerek, pek bilinmeyen kripto para şirketlerinden hisse almaları yönünde ikna ederler. Bununla birlikte, hisse fiyatı artar ve dolandırıcı düzenli bir gelir elde etmeye başlarken dolandırılan ise elindeki hisseler değerini kaybeder.

3- Ünlülere yer veren sahte reklamlar:

Dolandırıcılar ünlülerin isimlerin sosyal medya hesaplarını ele geçirir yada ünlüler adına sahte hesaplar oluşturur. Bu şekilde takipçilerini  yatırım yapmaya teşvik edecek paylaşımlarda bulunur.

Kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili bilinmesi gereken en yaygın 7 yöntem!

4- Sahte borsalar:

Dolandırıcılar, kripto para borsalarında yer alan sanal paralara erişim vaadinde bulunan e-postalar gönderir veya sosyal medya gönderileri paylaşır. Fakat bunun karşılığında öncelikle kişilerin bir miktar ücret ödemesi şartı konulur. Bu tarz bir borsa bulunmadığından para ortalıktan kaybolur.

5- Dolandırıcı uygulamalar:

Dolandırıcılar yasal kripto para uygulamalarını ele geçirerek sahte uygulama mağazaları yükler. Bu şekilde uygulamayı indiren kişilerin, kişisel ve mali bilgilerine el koyabilir veya cihazınıza kötü amaçlı yazılım yükleme işlemi gerçekleştirebilir.

6- Sahte basın bültenleri:

Dolandırıcılar, yanlış bilgi yaymak üzere habercileri de kandırmayı başarabilirler. İki defa yaşanan bu durumun birinde, bilindik bir haber sitesi ünlü olan perakendecinin bazı kripto paraları kabul edeceğine yönelik makaleler yazdı. Yazılan makaleler dolandırıcıların söz konusu para hisselerini daha kıymetli hale getirmek amacıyla tasarlanan aldatmacalı işlemlerin biriydi.

7- Kimlik avı hırsızlığı/kimliğe bürünme:

Kimlik avı, dolandırıcıları tercih ettiği  en yaygın dolandırıcılık türleri arasında yer alıyor. Mesajlar, e-postalar ve sosyal medya mesajları yasal ve güvenilir bir kaynaktan alınmış imajı çizilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön