22 / 11 / 2024
fuzul

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?

Son yıllarda oldukça yaygınlaşan dijital paralara ilişkin soru işaretleri, milyonlarca dolarlık Thodex vurgunuyla gittikçe arttı. Kripto para, kripto para borsası, coin, Bitcoin, altcoin, veri madenciliği gibi terimler neyi ifade ediyor? Bu paralar aracılığıyla herkes para kazanabilir mi?




Son yıllarda oldukça yaygınlaşan dijital paralara ilişkin soru işaretleri, milyonlarca dolarlık Thodex vurgunuyla gittikçe arttı. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; kripto para borsası Thodex ardında yüz binlerce mağduriyete neden olarak kapandı. Bu kapanma, kripto para sisteminde bomba yarattı. Thodex vurgunun ardından yatırımcıların kolay yoldan para kazanma yöntemleri şeklinde nitelendirdiği teknolojik kavramlar artık beraberinde ‘vurgun' riskini de akıllara getirecek. 

Peki, tüm dünyada yoğun ilginin gösterildiği kripto paralar fırsat mı yoksa büyük bir teknolojik tuzak mı? Bir önceki nesil bankerzede olmuştu, onların torunları da coinzede olarak mı anılacak? Kripto para, kripto para borsası, coin, Bitcoin, altcoin, veri madenciliği gibi terimler neyi ifade ediyor? Nasıl alınıyor ve satılır? Bu paralar aracılığıyla herkes para kazanabilir mi? İşte bu soruların cevapları...

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?

KRİPTO PARA NEDİR:

Cebimizdeki normal paraların hepsinin arkasında bir devlet güvencesi ve bir merkezi otorite bulunuyor. O otorite, cebimizdeki kağıt ya da metalin garantörü oluyor. Fakat, kripto paralar arkasında hiçbir merkezi otoritenin, devletin olmadığı, yazılım algoritmasıyla üretilen sanal paralar. Bu paralar internet aracılığıyla oluşturulan şifreli hesaplarda işleniyor.

BİNLERCE COIN VAR:

Nasıl ki dünyada TL, dolar, Euro, Yen gibi farklı para birimleri bulunuyorsa kripto paraların da birçok çeşidi bulunuyor. 2008 yılında dünyanın ilk kripto parası olan Bitcoin üretime alındı. Bu sebeple Bitcoin, tıpkı ismini ürüne veren somut markalar gibi kripto paraların genel adı algısı yarattı. Fakat aradan geçen 12 senede dünyaya adeta kripto para yağdı ve bugün coinlerin sayısı 9 bini geçti. Altcoin şeklinde nitelendirilen paralar Bitcoin'in alt versiyonları değil, o paraya ‘alternatif' paraları belirtiyor. Kripto paraların piyasa değeri ise 2.1 trilyon doları aştı. 

KRİPTO BORSASI

Blokchain ise sanal para alışverişlerinin kayıtlarının bulunduğu sistemin ismi. Tüm paraların kayıtları özel şifrelerle korumaya alınan ağ üzerinde birden fazla yerde tutularak güvenlik sağlanıyor. Dünyadaki 9 bini geçen kripto para hisse senedi borsası gibi kripto para borsaları üzerinden alım satımı yapılıyor. Dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında Binance, Paribu, Bitci, KuCoin bulunuyor. Güvenli görülmeyen borsalarda işlem gerçekleştirmek, zaten riskli olan kripto paraların riskini daha da yükseltiyor. 

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?

BU PARALARA GÜVENELİM Mİ?

Kripto paraların yasal bir dayanağı olmadığı gibi hukuki bir sorumlusu da bulunmuyor. Altın gibi kendinden kıymetli bir maden değil. Klasik para gibi arkasında devletler de yer alıyor. Faiz, döviz, hisse senedi ya da diğer alternatif yatırım araçlarının değerlendirildiği borsa ve bankalara uygulandığı gibi denetime de tabi tutulmuyorlar. Yatırdığınız paranın değeri sizi bir anda milyoner yapabilecek hızla yükselmesi, aynı hızla da sıfıra inmesi mümkün. Bir tarafta yasal düzenleme hazırlıklarına başlanırken  diğer yanda bu piyasanın geleceğinin parlak olduğu, ülkelerin gücünün bile bunu ksııtlamaya yetmeyeceği, klasik paraların devrini bitirebileceği belirtiliyor.

Dijital para borsaları Türkiye'de neden sevildi?

Türkiye'de borsa yatırımcısından daha fazla kripto para yatırımcısı olduğu söyleniyor. 3 milyonu aşan yatırımcının kripto para sahibi olması birkaç nedenle açıklanabilir.

İlk sırada merak yer alıyor. Teknolojik gelişmelere uzak olmak istemeyen yatırımcılar, küçük de olsa bir miktar yatırımla bu piyasada olmak istiyor. İkinci ve en önemli sebep, kripto paranın 12 senedeki olağanüstü kazanç hikayesi ve geleceği ile ilgili olumlu beklentilerin yerleşmesi.

Kripto paralar fırsat mı yoksa tuzak mı?

PARALAR GİZLENİYOR

Diğer bir sebep Türkiye ekonomisinde meydana gelen belirsizliklere karşı alternatif yatırım araçlarına yönelmelerin artması.

Bunların haricindeki bir sebep de, yasa dışı kazanılmış paraların devletten gizleme ihtiyacı. Aynı şekilde haciz korkusuyla parasını bankalara yatıramayan borçluların hacizlerden uzak olan bu piyasayı iyi bir alternatif şeklinde görmesi.

Kripto paralar daha çok insanı mağdur edecek!

Vebitcoin için MASAK'tan 3 yıl önce uyarı yapılmış!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön