Kripto Paralar

Kripto paralara Fed engeli!

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayıda faiz yükselişine başlayacağı  beklentisi kripto para piyasasını da hareketlendirdi. Sabah saatlerinde 36 bin 250 dolar seviyesinden işlem gören Bitcoin’deki günlük düşüş yüzde 3 olarak gerçekleşti.Son iki haftadır düşüş eğilimi sergileyen Bitcoin’de başlayan toparlanma şimdi sona erdi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Mart ayıda faiz yükselişine başlayacağı  beklentisi kripto para piyasasını da hareketlendirdi. Son iki haftadır düşüş eğilimi sergileyen Bitcoin’de başlayan toparlanma şimdi sona erdi. Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklaması öncesi 38 bin doları aşan olan Bitcoin, açıklamadan sonra 36 bin dolar seviyelerine geriledi. Sabah saatlerinde 36 bin 250 dolar seviyesinden işlem gören Bitcoin’deki günlük düşüş yüzde 3 olarak gerçekleşti.

Bitcoin geçen Kasım'da 69 bin dolarla bütün zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış, bu hafta başında ise 33 bin dolar seviyelerine kadar gerilemişti. 

Bitcoin’deki son haftalarda meydana gelen değer kaybı, Rusya ve batılı güçler arasındaki gerilimin risk iştahını azaltması ve Fed’in sıkılaştırma sinyalleri sebebiyle yaşanmıştı. Dipten yapılan alımlarla piyasa bir miktar toparlanma gösterse de uzmanlar işlem hacminin ve risk iştahının hâlâ düşük olduğuna dikkat çekiyor.

ETHEREUM, CARDANO VE SOLANA FİYATLARI

Lider kripto para Bitcoin’den sonra en yüksek işlem hacmi bulunan Ethereum da yüzde 1,5’lik kayıpla 2 bin 415 dolar seviyelerinden işlem gördü.

Cardano 1,05 dolarla işlem görürken, dün 100 doları aşan Solana ise sert geriledi ve 88 dolardan işlem gördü.

‘MARTTA FAİZ ARTIŞI FİYATLANIYOR’

Huobi Global Araştırma Müdürü Beste Naz Süllü konuya ilişkin değerlendirme notlarında, Fed’in Mart'ta faiz artıracağına ilişkin beklentinin fiyatlanmaya başlandığına dikkat çekti.

Notta, “Son zamanlardaki para girişleri ve borsalardan Bitcoin çıkışları göz önünde bulundurulduğunda 35 bin seviyesinden itibaren Bitcoin tepki verebilir ve bu da altcoinleri yeniden hareketlendirebilir” ifadeleri kullanıldı. 

Rusya'nın kripto para ve madenciliği yasaklamayacaklarını sadece regüle edecekleri açıklamasınsa bulunmasının baskıyı hafiflettiğine dikkat çeken Süllü, “Bitcoin'de tüm senaryolar 35 bin üzerinde tutunmada geçerlidir. Fed'in atlatılması sonrası piyasada bir miktar rahatlama bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

IMF’DEN DİKKAT ÇEKEN UYARI

Kripto piyasasında Fed yansıması sürerken Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) bloğunda bir rapor yayınlandı. Kripto ve borsadaki değişimin salgının başlangıcından bu güne birbirine çok yakın şekilde ilerlediği ifade edilen raporda bunun finansal piyasalar için nasıl bir risk olabileceğiyle ilgili analizlere de yer verildi. 

IMF araştırmacılarının ekonomi ve finans analizlerini paylaştığı IMF Blog’da yayınlanan analize göre, kripto varlıklar ve finansal piyasalar arasında gittikçe yükselen bir karşılıklı bağlantı olduğu belirlendi.

Tobias Adrian, Tara Iyer ve Mahvash S. Qureshi imzasıyla yayınlanan analizde “Bitcoin gibi kripto varlıklar, dijital varlık devriminin ayrılmaz bir parçası olan az sayıda kullanıcı ile belirsiz bir şekilde olgunlaştı ve finansal istikrar endişelerini artırdı” denildi. 

2020 yılının başlarında salgın sebebiyle merkez bankalarının dünya çapında para politikalarını gevşetmeleri, kripto fiyatları ve ABD hisse senetlerinin aynı anda yükselmesine neden oldu. Kolay küresel finansal şartlar ve daha fazla yatırımcı risk iştahı arasında büyük hisse senetleri ve Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralar ile beraber hareket etmeye başladı.

‘FİNANSAL İSTİKRAR İÇİN RİSK, DÜZENLENMELİ’

Raporda kripto varlıklarının artık finansal sistemin kenarında olmadığına dikkat çekilirken, “Yüksek oynaklıkları ve değerlemeler göz önüne alındığında, artan birlikte hareket etme eğilimi, özellikle yaygın kripto benimsemesi olan ülkelerde yakında finansal istikrar için risk oluşturabilir” şeklinde bilgiler aktarıldı. 

Raporda ayrıca kripto ekosisteminden ortaya çıkan finansal istikrar risklerini düşürmek için kapsamlı, koordineli bir küresel düzenleyici çerçeve benimsemenin zamanı geldiğine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında açıkladı: Maaşlara ek zam geliyor!

Asgari ücrete vergi istisnası! Tüm detaylar belli oldu!

Akaryakıta zam yolda! Ne zaman yapılacak?

Altın fiyatlarında Fed depremi!

Emeklinin hesabına maaştan ayrı 2.750 lira ödeme yapılacak!

Dolar ve euroda son durum ne?

Tapudan randevu alacaklar dikkat! Bu tapu müdürlükleri...

Faizler düşecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması!