17 / 05 / 2024

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökce gayrimenkul sektörüne ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. İşte Gökçenin konut sektörüne ilişkin açıklamaları...



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökce, üniversite öğrencilerinin kiralık ev için tercih ettiği ilçelerdeki yüksek kira artışlarının altını çizerek bir açıklama yaptı ve çözüm önerilerini sıraladı. 

Konut hakkının Anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Şehir Plancısı Gökce, sosyal konut uygulamasını hayata geçirmek, büyük şehirlerde sosyal konut üreterek halka arz etmek zorunda olunduğunu söyledi.

İstanbul’da öğrencilerin kiralık konut için yoğun şekilde tercih ettiği 8 ilçedeki kiraların son 2 ayda ortalama yüzde 21 oranında yükseldiği bilgisini veren Gökce, son 2 ayda enflasyonun yüzde 18 yükseldiğini dolayısıyla kiraların enflasyonun üzerinde yükseldiğini ifade etti.

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

EV SAHİPLERİ DAHA YÜKSEK GELİR İÇİN FİYATLARI ARTTIRDI

Birgün'de yer alan habere göre, Makroekonomik koşullar sebebiyle, ev sahipleri enflasyon oranında ya da enflasyonun üstünde bir gelir elde edebilmek için kira bedellerini sürekli arttırdıklarına dikkat çeken Gökce,  "Özellikle üniversiteye yeni başlayacak öğrencilerin İstanbulumuza gelecek olması, talep yönünde bir artış ürettiği için ev sahiplerinin bu talebi bir fırsat olarak değerlendirerek kira bedellerini çok yüksek oranda arttırması muhtemel" değerlendirmesinde bulundu.

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

KONUT ARZI TALEBİ KARŞILAMIYOR

İstanbul'da boş konutlar, yabancılara ev satışı, ölçüsüz şekilde yükselen sığınmacı ve düzensiz göçmen nüfusu gibi unsurlar sebebiyle büyük bir konut talebi olduğuna dikkat çeken Gökce, "Dolayısıyla fiyatlar taleple birlikte doğrusal olarak artıyor." diye belirtti.

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

SOSYAL KONUT PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ

Gökce, söz konusu durum karşısında çözüm önerilerini tek tek sıraladı. Konut hakkının Anayasal bir hak olduğunu söyleyen Şehir Plancısı Gökce, “Sosyal konut uygulamasını hayata geçirmek, büyük şehirlerimizde sosyal konut üreterek halka arz etmek zorundayız.” diye kaydetti.

Boş konutların tekrardan kullanılmasının önünün açılmasına dair de çalışma ve önerilerde bulunduklarını aktaran Gökce, “Boş konutların da yeniden kullanılması için bir dizi öneri daha önce yapmıştık" diye  belirterek, kademeli emlak vergisi uygulamasıyla boş konutlardan gerçek bedel üzerinden vergi alınarak bu boş konutların talebe arz edilmesini teşvik etmek gerektiğini söyledi.

Kriz derinleşiyor: Konut arzı talebi karşılamıyor!

VATANDAŞLIK KARŞILIĞI EV SATIŞI

Vatandaşlık karşılığı ev satışı uygulamasının konut piyasasını dengesizleştiren bir noktaya geldiğine dikkat çeken Gökce, yabancılara vatandaşlık karşılığı ev satışı uygulamasının durdurulmasın da önemli olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın vatandaşların konut erişimini kısıtlayan, konut piyasasını da dengesizleştiren bir noktaya erişmiş durumda olduğunu ifade eden Gökce, "Kamunun görevi öncelikli olarak vatandaşların haklarını korumaktır.” dedi.

Sorunun çözümü için yapısal ve kalıcı adımların atılmaması halinde ülkede konut krizinin daha da derinleşeceğini vurgulayan Gökce, “Tüm karar vericilerin bu nedenle gereken adımları atmasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Online alışverişte en fazla hangi alanlarda alışveriş yapılıyor?

Türkiye’de kurulacak doğal gaz merkezi Rusya için hayati öneme sahip!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: ‘Enflasyon, 2026’da tek haneye inecek’

Geri Dön