01 / 05 / 2024

Kriz eğitim sektörünü vurdu: En az 3 bin okul kapanacak

Kriz eğitim sektörünü vurdu: En az 3 bin okul kapanacak

Okullardaki yüksek fiyatlardan sonra özel okullara olan talep düştü. Konuyu değerlendiren ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay bu sene en az 3 bin okulun kapanacağı öngörüsünde bulundu.



Artan yüksek maliyetler eğitim sektörünü vurdu.  Özel eğitim kurumlarındaki öğrenci sayısındaki düşüş dikkatlerden kaçmadı. 

2023-2024 eğitim öğretim döneminin başlamasıyla beraber özel okul ücretlerini ödemekte zorluk yaşayan anne ve babalar fiyatlardan şikayetçi olurken sektör temsilcileri ise artan maliyetlerden şikayetçi.

Eğitim İş tarafından yapılan araştırmaya göre servis, okul kıyafeti, kırtasiye ve beslenme giderlerindeki yüksek artışla birlikte okula başlama maliyetleri ortalama yıllık yüzde 126 oranında yükseldi..

Özel eğitim kurumlarının ücretlerine 2023-2024 eğitim öğretim yılında gelecek en yüksek zam oranının yüzde 65 olarak açıklanmasından sonra yeni eğitim öğretim döneminde özel okullardaki öğrenci sayısında düşüş yaşandı.

Sözcü'nun haberine göre Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay, yüzde 65’lik zamdan sonra velilerin çocuklarını özel okula göndermekte zorlandığını fakat bu zammın özel okulların girdi maliyetlerine yetmediğini anlattı.

Atalay, özel eğitim kurumlarında öğrenci sayısında düşüş yaşandığını aktararak “Türkiye genelinde özel okulların doluluk oranı yüzde 45-50. Özel okullardaki sınıfların yarısı kilitli ve boş, öğrenci yok” dedi.

Kriz eğitim sektörünü vurdu: En az 3 bin okul kapanacak

‘EN AZ 3 BİN ÖZEL OKUL KAPANACAK’

Artan fiyatlar sebebiyle Türkiye genelinde geçen sene 2 bin özel okulun kapandığını anımsatan Atalay, bu sene de en az 3 bin okulun kapanacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Yasaya göre özel okulların eğitim ücretlerini bir önceki senenin ücretine ÜFE artı TÜFE’nin toplamının 2’ye bölünmesi, artı yüzde 5 artışla belirlendiğini fakat bakanlığın bu orana sınır getirdiğini kaydeden Atalay “ÜFE-TÜFE hesabına göre bu sene bu oran yüzde 105’ti. Son iki yıldır bakanlık belirliyor bizim ücretlerimizi. Geçen yıl yüzde 36 zam yapıldı, bu yıl yüzde 65’de kaldık” diye belirtti.

Atalay, Anadolu’daki özel etiğim kurumlarındaki talepte düşüş sebebiyle yüzde 65 zam yapamadığını ve maksimum zam oranının yüzde 50 olduğunu, büyükşehirlerdeki yüzde 65’lik zam oranın ise özel okulların maliyetlerini kurtarmadığını anlattı.

Özel okulların öğrenci başına 500.000 TL'ye varan ücret talep etmeleri hakkında da değerlendirmelerde bulunan Atalay, “Türkiye’de 10 bin civarında özel okul var. Bunların sayısı büyükşehirler dahil 20’yi geçmez” diye kaydetti.

ÖZEL OKULLARDA ÖĞRETMEN MAAŞLARI NE KADAR?

Özel okulların yükselen giderlerine de dikkat çeken Atlay, cirolarının yüzde 85’ini personel giderlerine ayırdıklarını bu oranın eskiden yüzde 35 bandında olduğunu belirtti. Atalay, personel giderleri artsa da öğretmen maaşlarında düşüş yaşandığını söyledi.

Eskiden özel okullarda çalışan öğretmen adaylarının devlet okullarında çalışan öğretmenlerin 3 katı maaş aldığını hatırlatan Atalay “Şimdi biz devlet okullarındaki öğretmenlerin aldığı maaşı bile ödeyemiyoruz” dedi.

O kamu bankası tek tek açıkladı! Bu şartlarla 50 bin, 70 bin, 100 bin TL veriliyor! Rakamlar herkesi şok etti! 

Hemen teslim 1+1, 2+1, 3+1 ucuz fiyata ev alma fırsatı! 339 bin 900 TL'den başlıyor! İşte prefabrik ev fiyat listesi

Lagoon Bodrum'da göl manzaralı daireler 12 ay taksit fırsatıyla! Yeni proje!


Geri Dön