28 / 08 / 2024

Kriz, kiralıkları hareketlendirdi

Kriz, kiralıkları hareketlendirdi

Gayrimenkulün Liderleri kitabının tanıtımında profesyoneller yerel seçim sonrasını yorumladı 



RE/MAX Türkiye'nin Akbank sponsorluğunda yayınladığı Gayrimenkulün Liderleri kitabı, kitapta başarı öyküleri yer alan 19 gayrimenkul profesyonelinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtıldı. Türkiye'nin dört bir yanında uzmanlaştıkları bölgelerden güncel gelişmeler ile alıcı ve satıcı davranışları hakkında değerlendirmelerde bulunan gayrimenkul profesyonelleri, küresel krizin Türkiye'de kiralık piyasasını hareketlendirdiğini vurguladılar. Gayrimenkul profesyonelleri, fiyatları piyasa rayicine düşürmek istemeyen gayrimenkul sahiplerinin kiraya vermeyi tercih ettiklerini, ayrıca küçülen şirketlerin kiralık ofislere talebi artırdıklarını vurguladılar.





Gayrimenkulün Liderleri kitabının tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, Yerel Seçimler öncesi ve sonrasında gayrimenkulde merakla izlenen gelişmeler ele alındı. Gayrimenkul sektöründeki başarı öyküleri Gayrimenkulün Liderleri kitabında yer alan RE/MAX ofis sahipleri ve gayrimenkul danışmanları, "Türkiye'de küresel kriz nedeniyle gayrimenkul fiyatlarının düşmediğini, sadece olması gereken, doğru ve gerçekçi fiyata geri döndüğünü" ifade ettiler. Fiyatlarda bölge ve konuma göre yüzde 10'dan yüzde 40'lara kadar varan oranlardaki düşüş ile doğru bir fiyat seviyesine gelindiğini vurgulayan Gayrimenkulün Liderleri, yerel seçim sonrası doğru fiyat yönünde gerilemenin süreceğini savundular.15 Gayrimenkul Lideri'nin konuşmacı olarak yer aldığı toplantının moderatörlüğünü üstlenen RE/MAX Türkiye Bölge Direktörü Murat Goldştayn, Türkiye'de ekonomik krizler de dahil her dönemde gayrimenkul sektöründeki hareketliliğin diğer sektörler gibi durmadığını, her yıl tapuda gerçekleştirilen işlem adedinin 1 milyonun altına inmediğini hatırlattı. Gayrimenkul sektörünün girişimciler açısından büyük fırsatlar sunan yüksek bir potansiyele sahip bulunduğunu vurgulayan Murat Goldştayn, Gayrimenkulün Liderleri kitabının, farklı yaşamlardan gelen girişimci insanların gayrimenkul sektöründe neleri başarabileceklerinin en güzel örnekleriyle dolu olduğunu ve bu kaynağın gayrimenkul sektöründe geleceğin liderlerine ışık tutacağını belirtti. Goldştayn, böyle bir kitabın Türkiye'de ilk kez gayrimenkul sektörü ve girişimcilere sunulmasındaki katkılarından ötürü Akbank'a teşekkür etti.





Yerel seçimden sonra alıcılar artacak 
İstanbul'un her iki yakası ile birlikte, Anadolu'daki büyük kentler ve turizm bölgelerinde gayrimenkul sektöründeki eğilimleri değerlendiren gayrimenkul profesyonelleri, özellikle yeni projelerle büyük kentlerde konuta yönelen ilgi ve talep nedeniyle son yıllarda fiyatların önemli ölçüde şiştiğini hatırlattılar. Küresel krizin, geçen yılın sonunda itibaren Türkiye'ye olan etkilerinin derinleşmesiyle, gayrimenkul sektöründeki değişimin de belirginleştiğini belirten konuşmacılar, işsizlik ve gelecek kaygısı nedeniyle kredi ile konut satın alanların sayısının bir miktar azaldığını, finansal gücü olanların ise, uzun araştırmalar içine girip "en ucuz" fiyatı aradıklarını ya da beklediklerini ifade ettiler. Küresel kriz nedeniyle ortaya çıkan zorunlulukların satıcıların bir bölümü için "aciliyet" faktörünü de gündeme getirdiğini anlatan gayrimenkul profesyonelleri, buna karşın fiyatların olması gereken düzeye doğru hareket ettiğini, özellikle yüksek arsa ve inşaat maliyetleri nedeniyle bazı bölgelerde büyük düşüşlerin zaten mümkün olmadığını söylediler. Gayrimenkulün liderleri, doğru fiyata dönen gayrimenkullerin alıcı bulduğunu, doğru fiyata doğru hareketin süreceğini ve bu durumun Yerel Seçimler sonrası, seçimden sonraki gelişmelere odaklanmış alıcıları da pazara yönlendireceğini savundular.


Geri Dön