25 / 05 / 2024

Krize rağmen konuta bahar geldi

Krize rağmen konuta bahar geldi

Bahar ayları gelip çatınca, gayrimenkul sektörü için kriz bahane oldu. Kimi binden fazla, kimi 90-100 konutluk projeler birbiri ardına sahneye çıkmaya başladı



Gayrimenkul sektörünün her yıl beklediği iki önemli dönem vardır: İlkbahar ve sonbahar. Bu dönemlerde satış mevsimi açılır; projelerin satış ofisleri en yoğun zamanlarını yaşar. Ancak ne var ki, küresel mali kriz nedeniyle geçtiğimiz yılın eylül ve ekim ayları pek de beklenildiği gibi olmadı. Hatta birçok proje gelecekte yeniden ele alınmak üzere ertelenmek zorunda kaldı. Yaklaşan ilkbahar için ise "Acaba hala kriz lafı edilirken kimse yeni yatırım yapar mı?" sorusu akıllardaydı. Fakat binlerce konutluk projeler birbiri ardına vitrine çıkınca, sektörün bu cevabı, herkese "Krizde bile baharı bekliyorlar" dedirtti.



Konut kredisi faizlerinin yüzde 1,30 seviyelerine kadar düşmesi ve tapu harcının 3 ay için binde 15'ten binde 5'e çekilmesi gibi faktörler de kuşkusuz bu durum için cesaretlendirici oldu. Banka mevduat faizlerinin düşmesi, dövizin istikrarsızlığı gibi etmenlerin tüketici üzerinde birikimleri gayrimenkule kaydırma etkisi yaptığını gören şirketler, pazarı boş bırakmadı.



Ödeme planları gevşetildi



Aralarında Dumankaya İnşaat, Sinpaş GYO, Varyap'ın da bulunduğu inşaat şirketleri, kriz döneminde baharı pas geçmediler ama nabza göre şerbet vermeyi de ihmal etmediler. Konut satışlarının en hızlı olduğu 2005-2006 döneminde yüzde 1'in altını gören kredi faizleri çok etkindi. Bugün bankaların o noktaya taşımadığı durumu, çok özel anlaşmalarla şirketler kurtarıyor. Birkaç yıl önce bu kadar cömert davranmayan şirketler günün koşullarına göre ödeme planlarını esnetiyor. Çoğu peşinat almıyor. Örneğin, geçen yıl TÜFE'ye endeksli ödeme planı çıkaran Sinpaş GYO, bu yıl `Peşinatsız Devrim' kampanyasını uyguluyor. Kuzu İnşaat, Spradon Quartz için 5 bin TL ön ödeme ile yetinirken, Dap Yapı ise Dragos Royal Towers için peşinat almıyor.



Maya tutuyor



Şirketlerin tutumu tüketicinin gözünden de kaçmıyor. Koşulların kendisine uygun olduğunu düşünen birikim sahipleri krizde de konut alıyor. Varyap'ın bin 500 konutluk projesine 6-7 bin kişilik talep gelmesi,Spraton Quartz'ın bin 45 dairesi için 2 bin kişinin sıraya girmesi ve Aqua City 2010 daha resmi satışa başlamadan özel müşterilerin 150 konut alması talebin hala saklı olduğunun göstergesi.



Gazete Habertürk


Geri Dön