04 / 05 / 2024

Küçük esnafı koruyacak yeni düzenleme geliyor! Sistem baştan sona değişecek!

Küçük esnafı koruyacak yeni düzenleme geliyor! Sistem baştan sona değişecek!

Ticaret Bakanlığı, ticarette küçük esnafı koruyacak bir taslak hazırladı. Buna göre; AVM, mağaza, bayi işletme ve perakende ticaretle uğraşan esnaf arasındaki zincir, tekrar yapılandırılacak.



Hazırlanan taslağa göre, öncelikli olarak gıda marketleri gibi küçük perakende işletmelerin korunması için bir dizi önlem alınacak. Bu kapsamda, perakende işletme belli bir firmadan mal alımına zorlanamayacak. Gerçekleştirilen kampanyaların maliyeti, istemeyen işletmeye yansıtılmayacak. Kısa zaman içinde bozulan gıda ürünlerinin maliyetleri de işletmelerden istenmeyecek. Ticari ilişkilerden ortaya çıkan ödeme sürelerinin uzun olmasından kaynaklanan mağduriyetin önüne geçilerek. Ayrıca, nakit akışı hızlandırılacak.

Küçük esnafı koruyacak yeni düzenleme geliyor! Sistem baştan sona değişecek!

ZORLA KAMPANYA YOK

Öncelikli olarak gıda sektörü olmak üzere üretici, tedarikçi ve dükkanlar arasındaki ilişkileri düzenlemek amacıyla hazırlanan yeni Ticaret Bakanlığı taslağına göre, üretici ya da tedarikçi, kalite standartlarının sağlanması için sözleşmede belirtilen ürün içeriği ve kullanılacak teknoloji gibi şartlar haricinde, perakende işletmeyi belli bir firmadan mal alımına zorlayamayacak. Gerçekleştirilen kampanyaların maliyeti, kampanyalı satış yapmayı kabul etmeyen işletmeye yansıtılamayacak.

Bir ay içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünlerinin tesliminin ardından bozulma ya da zayi olma gibi maliyetleri de işletmelerden istenmeyecek. Üretim tarihi itibarıyla bir ay içinde bozulabilen gıda ürünleri de satışının yapılamadığı gerekçesiyle tedarikçiye iade edilemeyecek. Haksız bir biçimde ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen ürün miktarının düşürülmesi, kampanya benzeri hizmetlerin durdurulması veya ek mali yükümlülük getirilmesi gibi ticari misillemelerde bulunulmayacak.

Küçük esnafı koruyacak yeni düzenleme geliyor! Sistem baştan sona değişecek!

FİRMANIN ÖDEYECEĞİ CEZA BAYİLERE YANSITILMAYACAK

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberine göre, firmalara kesilen para cezaları ile müşteri şikayetlerine yönelik maliyetler de perakendecilere yansıtılmayacak. Reklam ya da anons gibi tanıtım hizmeti veya teşhir bölümlerinde özel yere yerleştirme gibi hizmetler haricinde verilen ve sözleşmede belirtilmeyen hizmetlerin tutarı, nakit veya mağaza tadilatı, kartı katılım ücretin ve başka biçimlerde istenemeyecek. Gıda ürünlerinin tedariğine yönelik şartlar, yazılı sözleşmeyle veya e-posta, faks ya da elektronik ortamdaki diğer yazılı araçlarla kaydedilecek. Karşı tarafın aleyhine tek taraflı değişiklik yapma yetkisi veren ya da vade, iade ve kampanya şartları gibi konularda açık ve anlaşılır olmayan hükümlere sözleşmede yer vermek de haksız ticari uygulama olarak varsayılacak.

ÖDEMELERE VE YEMEK KARTLARINA DÜZENLEME

Taslaktaki bir diğer düzenlemeyle de ticari ilişkilerden ortaya çıkan ödeme sürelerinin uzun olmasından kaynaklanan mağduriyetin önüne geçilecek. Ayrıca, nakit akışı hızlandırılacak. Tarım ve gıda ürünlerine yönelik ödemelerin süresi, alacaklının mikro ya da küçük, borçlunun orta ya da büyük ölçekli veya alacaklının orta, borçlunun büyük ölçekli olması halnde 2 ayı geçmeyecek. İşverenler tarafından yemek kartı hizmeti veren kuruluşlara ve kart anlaşmalı perakende işletmelere gerçekleştirilen ödemelerin süresi bir ayı aşmayacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye müjdesi! Hesaplara yatacağı tarih belli oldu!

KYK yurt ücretlerinde son dakika gelişmesi! Yurtlarda kalacak öğrenciler mutlaka baksın!

Migros'ta Öncü domates salçası 39,90 TL’ye, Çaykur turist çay 62,90 TL’ye, Pril bulaşık deterjanı 101,90 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön