03 / 05 / 2024

Küçük Karaosmanoğlu Han'ın imar sorunu çözüldü!

Küçük Karaosmanoğlu Han'ın imar sorunu çözüldü!

Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan Havra Sokağı'nda yaklaşık 300 yıl önce kervansaray olarak inşa edilen ve geçtiğimiz yıl yapılan restorasyonun ardından Anıtlar Kurulu'na takılan Küçük Karaosmanoğlu Han'da yaşanan imar sorunu ortadan kalktı.




Kemeraltı Çarşısı içerisinde bulunan Havra Sokağı'nda yaklaşık 300 yıl önce kervansaray olarak inşa edilen ve geçtiğimiz yıl yapılan restorasyonun ardından Anıtlar Kurulu'na takılan Küçük Karaosmanoğlu Han'da yaşanan imar sorunu ortadan kalktı. Konak Belediyesi, Anıtlar Kurulu'ndan gelen resmi onay sonrasında alan ticari faaliyetlerin yanı sıra turizm amaçlı kullanıma açıldı.


Konak Belediye Meclisi Ağustos ayı 2. Oturumu Sema Pektaş başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda restorasyonu Karaosmanzade Vakfı tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılan Küçük Karaosmanoğlu Hanı'nın imar değişikliği plan sürecinin tamamlandığı açıklandı. Tarihi han ve otel için 8 milyon TL masraf yapan yatırımcı firma yaklaşık bir yıl sonra projesi için Konak Belediyesi'nden beklediği onayı aldı.

Süreç hızlanacak

Tarihi hanı üst katı otel, alt katı ise ticari kullanımına uygun restore edilen hanla ilgili olarak Anıtlar Kurulu ile yazışmalarını tamamlayan Konak Belediyesi, gerekli plan tadilatını belediye meclisinin onayına sundu. Kemeraltı'na hayat katacak han projesiyle ilgili plan değişikliği talebi meclis toplantısında oybirliğiyle kabul edildi. Eski hanın mülkiyetini elinde bulunduran vakfın önümüzdeki günlerde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı için belediyeye müracaat edeceği öğrenilirken, resmi işlemlerin ardından sürecin devamında tesisi hizmete açması bekleniyor.

Yatırımcının önü açıldı

Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, "Kemeraltı'na yatırımcının girmemesi bir sıkıntıydı. CHP'li üyeler konuyu aşamamıştı. Ben parti yetkilileriyle sürekli görüştüm, yatırımcıya ruhsat değişikliği ve imar planlarında yumuşama olması gerektiğini anlattım. Bugün tüm Kemeraltı esnafı için meclisten bu kararı geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kemeraltı yaşanır bir merkez hale gelecek. Sayın Valimizin desteğiyle önümüzdeki günlerde ışıklandırma sistemi değişecek. Yatırımcı imar ve ruhsata takılmadan buraya gelecek. Kemeraltı Esnaf Derneği olarak bu kararı aldırmanın huzurunu yaşıyoruz" dedi.


Atıl halde bekledi

2014 yılı Eylül ayında inşaatı tamamlanan, 20 bin metrekarelik alana sahip, 21 dükkan ve 18 lüks otel odası bulunan, 250 kişinin istihdam edileceği Küçük Karaosmanoğlu Han ile ilgili Anıtlar Kurulu ve belediyeye arasında yaşanan imar krizi yaşanmıştı. Yaşanan durum nedeniyle tesisin mülkiyetini elinde bulunduran vakıf ile yatırımcı kuruluş maddi zarara uğradığını belirterek konuyla ilgili dava açacağını duyurmuş, konu belediye tarafından yeniden incelemeye alınmıştı.



Yeni Asır


Geri Dön