22 / 11 / 2024
fuzul

Kullanım hakkının devri nedir?

Kullanım hakkının devri nedir?

Gayrimenkulü kullanma,yararlanma gibi haklar kullanım hakkı sahibinin hakları oluyor. Peki kullanım hakkını devretmek isteyen birisi ne yapabilir? Kullanım hakkı devri mümkün müdür? Kullanım hakkının devri nedir?




Kullanım hakkının devri nedir?

Türk Medeni Kanunu'nda intifa hakkı olarak yer alan kullanım hakkı taşınırlar ve taşınmaz mallar, haklar veya bir mal varlığı üzerinde kurulabilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki bu hususta en çok merak konusu olan sorulardan birisi de kullanım hakkı devredilebilir mi oluyor. Bu sorunun cevabı Türk Medeni Kanunu'nun 806. ve 822. maddesinde açıklanıyor.


Ev kullanım hakkında, gayrimenkul sahibine kalan hak, çıplak mülkiyet olarak adlandırılıyor. Buna göre evi kullanma, evden yararlanma hakkı kullanım hakkı sahibinin oluyor.


Kullanım hakkı sahibi belirli koşullar dışında herhangi bir durum söz konusu olmadıkça ölünceye kadar kullanım hakkına sahip olabiliyor.  Bu hakkın kullanımına ilişkin intifa hakkı sözleşmesinde aksi bir durum olmadıkça intifa hakkı başkalarına devredilebiliyor. Ancak kullanım hakkı mirasçılara devredilemiyor.


İntifa hakkı, gayrimenkulün eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında eğer eş intifa hakkını seçerse, mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösterebiliyor.


Kuru mülkiyete sahip olmayan ancak intifa hakkı olan kişiler bu durumu tapu kütüğüne tescil edebiliyor. Mülkiyet hakkı gibi görünen intifa hakkı gayrimenkulün mülkiyetini devretmek dışında  her türlü tasarrufu yapılabiliyor.


Kullanım hakkı devri...

Taraflar arasında yapılan sözleşmede aksine hüküm yoksa veya durum ve koşullardan hak sahibince şahsen kullanılması gerektiği anlaşılmıyorsa, kullanım hakkının kullanılması başkasına devredilebiliyor. Bu takdirde malik, haklarını, devralana karşı doğrudan doğruya ileri sürebiliyor.


Kullanım hakkı sahibi, kullanım hakkının başlangıcını izleyen üç ay içinde, hakkın konusu olan alacağın ve kıymetli evrakın kendisine devrini isteyebiliyor.


Kullanım hakkı sahibi, alacağın ve kıymetli evrakın devri sırasındaki değeri tutarında devredene karşı bunların bedelini ödeme borcu altına girer ve feragat edilmedikçe bu borç için ayrıca güvence göstermekle yükümlü oluyor.


Güvence istemekten feragat edilmemiş ise devir, ancak güvence gösterildikten sonra hüküm ifade ediyor.



Kullanım hakkı sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön