01 / 05 / 2024

Kullanım hakkının tapuya tescili!

Kullanım hakkının tapuya tescili!

Kullanma hakkı, bir eşya üzerinde malikinin sahip olduğu kullanma, semerelerinden yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma yetkisi veriyor. Kullanım hakkı tapuya tescil edilebiliyor. Peki, kullanım hakkının tapuya tescili nasıl olur?



Kullanım hakkının tapuya tescili!

Kullanım hakkı bir başka deyişle irtifa hakkı, gayrimenkul üzerindeki yararlanma ya da kullanma hakkına deniyor. Kullanım hakkı Türk Medeni Kanunda ''intifa hakkı'' olarak ifade ediliyor. Kanuna göre, taşınır ve taşınmaz mallarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanıyor.


Kullanım hakkı, kanundan doğan kullanım hakkı, sözleşmeyle kurulan kullanım hakkı ve mahkeme kararı ile kurulan kullanım hakkı olarak üç şekilde kurulabiliyor. İrtifa hakkı şahsi bir ayni hak olduğu için başkasına devredilemiyor ve mirasla bırakılamıyor. Ancak kullanım hakkı tapu tescil edilebiliyor. Kullanım hakkının tapuya tescil edilebilmesi için bazı belgeler gerekiyor. Kullanım hakkının tapuya tescili için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor; 


Kullanım hakkının tapuya tescili için gereken belgeler;

1. İntifa hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi,

2. İntifa hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Tarafların birer vesikalık fotoğrafı.

4. İntifa hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme

kararı.


Taşınmaz eşyalarda intifa hakkı tapu kütüğüne tescil anında doğarken taşınır eşyalarda sözleşmede aksine bir hüküm yoksa sözleşme hakkın anında doğduğu kabul ediliyor. Taşınmazlarda tescilin terkiniyle veya o eşyanın yok olmasıyla veya hak süresinin dolmasıyla veya hak sahibinin kişiliğinin son bulması ile sona ererken taşınırlarda tescilin terkini hariç yukarıda sayılan diğer yollarla sona erebiliyor.


Kullanım hakkının tapuya tescil işleminin mali yönü;

1. İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 16,5 oranında tapu harcı tahsil edilir. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, binde 59,4 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.

2. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.

 


Kullanım hakkı devredilir mi?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön