27 / 04 / 2024

Kültürpark'ın imar planları netleşti!

Kültürpark'ın imar planları netleşti!

Kent gündeminde tartışmalar yaratan Kültürpark planlarının son hali kesinleşti. Odaların da görüşü alınarak son şeklinin alınması sağlanan planlarda tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç emsal; 0.05 oldu.



Geçtiğimiz yıl  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde yapılan görüşmelerin ardından onaylanan Kültürpark Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu; eksiklik ve yetersizlikleri nedeniyle İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edilmeyerek geri çevrildi.

Ege'de Sonsöz'den Metehan Ud'un haberine göre; Büyükşehir tarafından tekrar hazırlanan Kültürpark Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu geçtiğimiz ay tekrar meclis gündemine gelerek ve İmar ve Bayındırlık – Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonlarına gönderildi. Planlar komisyonlarda yeniden şekillerndirildi. Plan notlarında Koruma Bölge Kurulu'nun talebi doğrultusunda teknik değişiklikler yapıldı, plan notlarında yer alan bilgiler haritalara da işlendi.

Kültürpark ın imar planları netleşti!

Komisyonlardan oybirliği ile geçen planlar 13 Aralık Pazartesi günü gerçekleşecek İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi oturumunda meclis üyelerinin onayına sunulacak. Planların meclisten onaylanması durumunda İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yeniden gönderilecek ve kurulun vereceği karar beklenecek.

Büyükşehir tarafından yeniden hazırlanan ‘Kültürpark Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planları’nın ayrıntıları da komisyon kararıyla birlikte netlik kazandı. Yeni plana göre birçok yapıda değişiklik öngörülürken bazı binaların ve tesislerin yıkılması, küçültülmesi öngörülüyor.

HANGARLAR KÜÇÜLTÜLDÜ

‘Kaldırılsın’ denilen holler yeni planlarda küçültülerek korundu. Planlarda hollerle ilgili “Planlanan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amacıyla tüm bu hizmetlerin gerçekleştirilmesi için gerekli mekansal ihtiyaçlar (Giriş Holleri, Fuayeleler, Sergi Mekanları, İdari Ofisler, Toplantı Salonları, Performans Sanatı Mekanları, Teknik Mahalleri, Kafe-Restaurantlar, Teknik Ofisler vb.) için mevcut hangarların kapladığı 27000m2’lik taban alanı içinde kalması kaydıyla bu alanda taban alanı 12000m2’yi geçmeyen, Kültürpark’ın dokusuyla uyumlu olması koşuluyla ilgili Kurul ve Komisyon onayı doğrultusunda özel mimari projesine göre yeni yapı yapılacaktır. Yeni yapılacak yapıda maksimum yükseklik 15 metreyi geçemez” ifadeleri yer aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasının deprem sonrasında yıkılması yönündeki raporun ardından belediye birimleri hollere taşınmıştı.

Kültürpark ın imar planları netleşti!

CELAL ATİK DE KÜÇÜLTÜLDÜ

Planda ayrıca Y2 olarak tanımlanan Celal Atik Spor Salonu’nun olduğu bölgenin de düzenleneceği ifade edildi. Bu alanda yapılacak yeni yapının ne olacağı açıklanmazken taban alanının 4 bin 500 metrekareyi geçmeyeceği vurgulandı. Yeni yapılacak binanın maksimum yüksekliği ise 15 metre olacak. Ayrıca salonun güneyinde mevcut yüzme havuzlarının yer aldığı bölgede spor faaliyeti amacı ile 2 bin 500 metrelik açık tesisler yapılacak.

GAZİNOLARA NE OLACAK?

Yeni planlarda hali hazırda Sosyal Projeler Daire Başkanlığı tarafından kullanılan Eski Almanya Pavyonu Binası’nın tamamen kültürel faliyetler için kullanılacağı görüldü. İsmet İnönü Kültür Merkezi de Şehir Tiyatroları için ayrılacak. Şu anda tenis kortunun olduğu bina ise yıkılarak yerine yeme, içme, eğlence alanı yapılması planlanıyor. Daha önce gazino olarak hizmet veren Ada Gazinosu ve Dağ Gazinosu da pastane ve çay bahçesi olarak hizmet verecek. Göl Gazinosu’nun bulunduğu alana müze yapılacak. Kafe olarak kullanılan Mogambo Kafe de aktivite alanı olacak. Yeni Kültürpark alanında İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne ait Kültürpark Asayiş Binası, Küçük Hayvan Polikiliniği, Kübana Restoran Binası, Lunapark alanı ve havuzlar da olmayacak.

Kültürpark imar planları yeniden meclis gündemine getirilecek!

Kültürpark imar planlarında yeni gelişme!

 


Geri Dön