29 / 04 / 2024

Kültürpark'ta yeşil alan hedefi yüzde 70-80 olmalı!

Kültürpark'ta yeşil alan hedefi yüzde 70-80 olmalı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Yeni Kültürpark Projesi", Kültürpark Platformuna üye dernekler tarafından protesto edildi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Yeni Kültürpark Projesi", Kültürpark Platformuna üye dernekler tarafından protesto edildi.


"Kültürparkıma dokunma" pankartları ile Kültürpark'ta bir araya gelen platform üyeleri adına basın açıklaması yapan Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Büyükşehir Belediyesinin geçen hafta açıkladığı Yeni Avan Projesini yetersiz bulduklarını bildirdi.


İzmir'in tek kent parkı olan Kültürpark'ta 190 bin metrekare yapısal öğeler, yollar ve su alanları için ayrılmasını çok bulduklarını ifade eden Alpaslan, "Kültürpark'ın yeşil alan oranının yüzde 56 olarak gurur duyulacak bir oranmış gibi lanse edilmesini anlayamıyoruz. Kültürpark'ta yeşil alan hedefi yüzde 70-80'ler olmasını talep ediyoruz." dedi.


Alpaslan, alanda inşa edilmiş hangarların kaldırılıp yerlerine yeşil alan yapılmasını, bölgede bir kongre veya kültür sanat merkezine gereksinim varsa bunun Kültürpark'ta değil kentin imar planlarında belirlenmiş bir yerinde yapılmasını gerektiğini savunarak, şunları kaydetti: 


"Paraşüt Kulesi, Tenis Kulübü, Pakistan Pavyonu, Evlendirme Dairesi, Arkeoloji Müzesi, Celal Atik Spor Salonu, İzmir Sanat, Açık Hava Tiyatrosu dışında kalan tüm binaların yıkılması, yıkılmayan binalar onarılarak çağdaş görünüm ve kullanım kazandırılmalı. Göl ve Ada gazinolarının mevcut mezbelelik durumu giderilerek kafeterya-restoran olarak halkın kullanımına açılmalı."


Kültürpark içindeki ağaçların korunması gerektiğini vurgulayan Alpaslan, "Hiçbir şantiye ortamda yaşlı ağaçların hayatını kontrol altında tutamayacağını bir kez daha söylüyorum. O alan potansiyel inşaat alanı değil kent parkı olarak değerlendirilmeli." ifadelerini kullandı.


Alpaslan, "Kültürpark'ı bir kent parkı olarak ele alan, dayatmacı değil uzlaşmacı ve katılımcı bir anlayışla hazırlanacak, yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planıyla gelecek nesillere daha yeşil bir park bırakmalıyız ." diye konuştu.


Haber Ekspres


Geri Dön