30 / 04 / 2024

Küpeliler Eskişehir'e 135 milyon dolarlık çimento fabrikası kuruyor!

Küpeliler Eskişehir'e 135 milyon dolarlık çimento fabrikası kuruyor!

Eskişehir'in İnönü ilçesinde kurulacak ve 387 bin metrekarelik alan üzerine, yaklaşık 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak entegre çimento fabrikası 2 milyon ton çimento ile 1 milyon 500 bin ton klinker üretimi gerçekleştirebilecek...




Küpeliler AŞ, 135 milyon dolara mal olacak bir entegre çimento tesisi kuracaklarını açıkladı. Eskişehir'in İnönü ilçesinde kurulacak ve 387 bin metrekarelik alan üzerine, yaklaşık 25 bin metrekarelik kapalı alana sahip olacak entegre çimento fabrikası 2 milyon ton çimento ile 1 milyon 500 bin ton klinker üretimi gerçekleştirebilecek. 


Küpeliler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küpeli, yatırım kararını 2011 yılında aldıklarını vurgulayarak, "Yaklaşık 30 aylık bir süreç sonunda 5 Temmuz 2013 tarihinde tüm ruhsat ve izinleri alarak, 26 Ağustos'ta inşaatımıza başladık. İnşaat sürecini yaklaşık iki yılda tamamlayarak, 2015 yılının Ağustos ayında üretime geçmeyi planlıyoruz" açıklamalarını yaptı.


Üretim olarak gerekli olan hammaddeyi kendi sahalarından tedarik edeceklerini belirten Hasan Küpeli, şunları söyledi: "Yatırımımızı kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştiriyoruz. Üretime başladıktan sonra yıllık 2 milyon ton çimento ve 1 milyon 500 bin ton klinker üretimi gerçekleştireceğiz. Üretimde en son teknolojiye sahip, en son dizayn edilmiş makineleri kullanacağız. Fabrikamız Avrupa standartlarının daha da üzerinde olacak. Üretimimiz için gerekli olan hammaddeyi kendi sahalarımızdan tedarik edeceğiz. Tam kapasiteyle çalışmamız halinde yaklaşık 163 yıllık bir rezerve sahibiz. Hammaddemizi hiçbir nakliye ödemeden fabrikamızdaki sahadan alacağız."


Ekonomiye 224 milyon TL'lik katkı


Fabrikalarında her türlü dökme ve torbalı çimento üreteceklerini söyleyen Küpeli, son teknolojiyi kullanacakları fabrikalarında 97 kişilik istihdam sağlayacaklarını AB çevre emisyon standartlarında üretim yaparak bölge ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 224 milyon liralık katkı sağlayacaklarının altını çizdi. Küpeli, "Fabrikamızı Bursa'ya 110, Gemlik limanına 140, Kütahya'ya 65 ve Eskişehir'e 40 kilometre mesafede, merkezi bir yere konumlandırıyoruz. Üretimimizi büyük oranda ihracata ayıracağız. Bunun yanı sıra Eskişehir, Bursa, Kütahya, Bilecik ve Adapazarı'na da çalışacağız" şeklinde konuştu. 


Küpeliler ailesi olarak 33 yıldır çimento işiyle uğraştıklarını dile getiren Hasan Küpeli, "Kardeşim Nadir Küpeli ile bu işe 1981 yılında çimento ticareti ile başladık. 33 yıldır çimento işiyle uğraşıyoruz. Çimento işini iyi biliyoruz ve çimentoya yatırım yapmayı seviyoruz. Türkiye, Çin'den sonra dünyada en çok çimento üreten ülkedir. Ülkemizde kişi başına çimento tüketimi 678 kilogram Her geçen gün çimentoya olan ihtiyaç artıyor. Dünyada çimentoya talep olduğu için ve daha karlı bir iş olduğu için bu yatırımı gerçekleştirme kararı aldık" dedi


Çimentonun yanı sıra sunta, ahşap mobilya ve kapı üretimi de yaptıklarını belirten Küpeli, Eskişehir'i yürekten sevdiklerini, tüm kazançlarını ve yatırımlarını Eskişehir'e yapmanın yollarını aradıklarını söyledi. 



Abdullah Sönmez/Dünya


Geri Dön