Kur korumalı mevduatta faizler yükseliyor! Parasını KKM’ye yatıran ne kadar faiz alacak?
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, kur korumalı mevduatta faiz oranının yüzde 12 ile düşük kaldığını ve TCMB’nin bu konuda bankaları serbest bıraktığını hatırlatarak, KKM'de faizin oranlarının yüzde 17'lere çıkması mümkün olduğunu söyledi.
Çakar, 2022 senesinde sektörün kredi büyümesinin 2,6 trilyon TL olduğunu hatırlatarak, 23 milyar dolarlık yabancı para kredi bakiyesinin de kapatıldığını bildirdi. Reel sektöre 1,7 trilyon TL kredi kullandırdıklarını vurgulayan Çakar, reel sektöre kullandırılan kredi oranının yüzde 93 arttığını, KOBİ kredilerindeki artışın ise yüzde 104 seviyelerinde olduğunu belirtti.
İSO BAŞKANI ‘YILDIRMA NOKTASINA GELDİ’ DEMİŞTİ
İstanbul Sanayi Odası’nın dün gerçekleştirdiği ve TBB yönetim kurululunun da katıldığı Ocak ayı meclis toplantısında İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, “Reel sektörü adeta yıldırma noktasına getiren kredi prosedürleri bitmek bilmiyor, kredilerin aktif hale gelmesi de bir türlü gerçekleşemiyor” ifadelerini kullanmıştı.
TBB Başkanı Çakar, dünyada enflasyonu aşağı çekmek için faiz artırımlarına gidilirken Türkiye’nin ise faiz indirimlerine gitmesinin ‘ekonomik büyümeden yana bir tercih’ olduğunu anlattı.
Çakar’ın açıklamalarında öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:
-Enflasyon fiyat mekanizmasında ciddi bir bozulma meydana getirmekte. Bu ortamda yerel para cinsinden alacaklı kaybedip, borçlu kazanmakta. Bu durum, sermaye transferi anlamına gelir. Bu nedenle sabit gelirlileri koruyacak mekanizmalar geliştirmek önemli.
CARİ AÇIK VURGUSU
-Cari dengenin sürdürülebilir olması çok önemli ve Türkiye’deki enflasyonun temelinde her zaman cari açık olmuştur.
-Her şeyden önce arzı artırmamız lazım, cari açığı yönetecek politikalar geliştirmeliyiz.
-Enflasyonun yönetilebilir seviyeye geleceğini düşünüyorum.
-Hazine’nin borçlanmasının yüzde 70’ini bankacılık sektörü karşılıyor.
-Acil sermaye ihtiyacı olan bankamız yok.