17 / 05 / 2024

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu? 

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu? 

Kur korumalı mevduatın getirisi, faiz indirimleri ve dolar/TL'nin yatay seyriyle gerilerken; son haftalarda mevduat hacminde yaşanan artışın yavaşlaması da dikkatleri çekti. Peki Kur korumalı mevduatın cazibesi azalıyor mu? İşte ayrıntılar...



KUR KORUMALI MEVDUATIN CAZİBESİ AZALDI MI? 

Dolar/TL uzun süredir 18,60 civarında tarihi zirvelerinde anlamlı bir değişim sergilemeden, yatay işlem görürken, bu durumun KKM’nin cazibesini azaltabileceğine dikkat çekiliyordu. KKM’de mevduat faizi tavanı “politika faizi artı 3 puan” olarak belirlenirken, politika faizinin son dönemde yüzde 10,5’e kadar düşmesiyle, KKM’de mevduat faizi tavanı yüzde 13,5’e kadar çekildi. 

Merkez Bankası’nın (TCMB) kasımda devam etmesi beklenen faiz indirimleriyle KKM’de mevduat faizi tavanının 3 ay için yüzde 3’e kadar gerilemesi öngörülüyor. 

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu?  

Resmi tüketici enflasyonu yüzde 85,51’e ulaşırken, kur farkı da olmadığında KKM’nin cazibesinin azabileceğine vurgu yapılıyor. 

Dolar/TL'nin mevcut seviyelerinde kalması halinde Ağustos'ta KKM'ye üç aylık vadeyle girenlerin getirileri yalnızca faizle sınırlı  olabilir. Fakat kurun yeniden yükselmesi durumunda KKM sahipleri tekrar kur farkı ödemesi alabilir.

Yüksek enflasyon karşısında KKM’nin cazibesinde düşüş yaşanırken, ekonomide yeni adımlar atılıyor.

Kur korumalı mevduatta şok gelişme! Cazibesi azalıyor mu?  

1 Kasım’da uygulamaya giren BDDK kararına göre, bağımsız denetime tabi şirketlerin yabancı para varlıklarının, aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 5'ini geçmesi durumunda şirketlere TL cinsinden yeni bir nakdi ticari kredi sağlanmayacak. BDDK'nın Haziran'da aldığı bir önceki kararda bu oran yüzde 10 civarındaydı. 

Ayrıca yabancı para nakdi varlıkları 10 milyon liradan fazla olması durumunda da bu şirketler nakdi ticari kredi kullanamayacak.

Bu kararla BDDK, dövizden TL’ye geçişe hız kazandırmayı planlıyor.  

Merkez Bankası az önce açıkladı! Konut ve taşıt kredisi kullanımları...

Sözleşmeliye kadro düzenlemesinde son viraj! Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu! Hemen bakın!

Benzine 1 lira 31 kuruş, LPG'ye 49 kuruş zam geliyor! Yarın pompaya yansıyacak! Opet, BP, PO 3 Kasım 2022 fiyat listesi

Ekim 2022 enflasyon rakamları resmen açıklandı! İşte milyonların beklediği o rakamlar!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön